söndag 10 november 2013

Nära ett lyckligt slut, men hoppet övergav oss

Eftersom Högre spår som vi skulle tävla i blev inställt så ställde vi om siktet mot en sista lydnadstävling för året. Den här veckan (fredags) var det dags.

Kan inte säga att vi tränat speciellt mycket eller kvalitativt, men Vessla brukar ju gå bäst när hon fått vila och ladda rätt så mycket innan själva tävlingen. Och nu har hon varit en hel del skadad och vi har varit upptagna så det har varit riktigt lugnt. Det som vi behöver träna mycket och bra på hela tiden är ju gruppmomenten som spökat lite - så som vanligt var det orosmomentet även den här gången.

Eftersom det tokregnat på sistone och planen på GMBK inte klarar av det så var jag rätt så osäker på om vi verkligen skulle starta. Helgen innan var vi på plats och körde ett bra pass med Jonna och redan då innan sista veckans regn var planen på gränsen till för geggig för Vessla (primadonnan). Dock fick jag veta att vi skulle köra tävlingen på grusplanen och det var ju toppen. Där är vi inte så vana att varken träna eller tävla så det kunde ju bli en extra tändning tänkte jag.

Men när jag hämtade ut Vessla på fredagen så fick jag veta att hon varit grinig mot andra hundar under dagen och vägrat att kissa. Riktigt sur hade hon varit, som om hon hade riktigt ont eller något. Dessutom kände jag mig själv inte alls i form efter att ha suttit och frusit halva dan med lite smått huvudvärk. Kanske ska ställa in detta?

När vi kom hem klämde vi igenom henne och kollade lite på ett öra som stört henne lite på sistone men hittade inget särskilt. När jag tog fram klickern för att se om hon var med på noterna var hon helt på. Ok tänkte jag, vi får se hur hon är på värmningen på klubben innan vi tar ett beslut. Eftersom jag kom direkt från jobbet (eller snarare från en konferens som jag fick störta iväg från) så blev det heller inget lång tid på klubben innan samling. Kort rastning och 5 minuters värmning. Och hon var riktigt på och brydde sig inte om andra hundar trots många runt omkring. Hm, ok vi kör väl då.

Vi drog nr 4 av 5, lite sent men ok. Gruppmomenten som kördes bort från "publiken" vilket är lite annorlunda för oss gick helt ok, 10 / 10 trots en del störning på båda momenten. Riktigt skönt - och det bästa var att Vessla blev riktigt glad när vi lekte oss av planen efter platsen. Hon studsade och visade go energi hela vägen till belöningen vid bilen.

Med ungefär halva programmet av hunden före kvar tog jag ut Vessla för att värma lite. Det var i sista stund för precis när jag började så bröt de tävlingen och det var redan våran tur. Bra fokus bort till TL och eftersom vi fick vänta lite på hunden som var kvar på banan så gjorde vi några extra fokussvängar. Sen fick vi vittringspinne för påskrift INNAN vi gick in på planen och självklart är detta väldigt uppskattat. Skönt med en TL som tänker till och ger en bästa chansen att lyckas!

Vi hade lite svårt att komma igång bra på fria följet och "tyvärr" kom vändningar på stället precis i början. När vi vände mot publiken tror jag att Vessla plockade upp matte och tappade helt koncentrationen. Där fick jag DK:a ett par gånger men höll ändå på att helt tappa henne när vi gick vidare i foten. Sen skärpte hon till sig och gick resten väldigt bra, förutom halter där hon (på tävling) ofta har svårt att få ned rumpan. Betyg 7,5

Sättande under gång gick fint trots ovanligt kort sträcka. Betyg 9 (utan kommentarer)

Sen ett moment som vi haft svårt för på tävling. Inkallning med ställande. Jodå, även idag sprang hon med full satsning och energi och "vägrade" att stanna innan jag lade på ett DK. 8 i betyg trots allt - men synd på ett moment som är en favorit på träning.

Sändandet till rutan har gått bra på träning på sistone förutom kvarståendet (där hon gärna lägger sig direkt). Idag kommenderade jag STÅ-LIGG snabbt vilket hon också gjorde klockrent. Sen kan det ju ge lite "olydnad" neddrag men det köper jag. Farten ut var sådär och via en liten båge (mot en kon), dock rätt in i rutan. Farten i inkallningen var av helt annan kaliber - typ hofferejs kändes det som. Så fotingången blev allt annat än snygg, men säkert kul att se på med några extra hopp och halvsnurrar. 8 i betyg där säkert avslutet drog ned en hel del.

Sen kom hoppet som övergav oss. När Vessla var i sån energi som hon var funderade jag lite på hur hopp-apport skulle gå. Försökte dämpa henne lite och när frågan från TL kom om det var rätt antal plankor bad jag om en till för att inte få för full satsning. Det kanske var ett stort misstag - för efter ett perfekt hopp och gripande sprang hon (trots ett sent DK hopp på återvägen) vid sidan av hindret och nollade. Där rök den tävlingen på en liten liten detalj. Eller kanske en stor detalj, vad vet jag.

På metallapporten visade hon upp sin dagliga flärd igen och sprang snabbt ut, grep bra och studsade in med apporten. Sen övergick detta i ett trögt sättande och med lite tugg / lek på detta landade vi på 7.5

Sista apporten för dagen blev vittringen. Hon var säker i utväljandet och hade bra fart, men fick som vanligt neddrag på tugg. 8 i betyg. Vi har kört mycket plock utan tugg på sistone men inte kommit upp i längder längre än någon / några meter. Så lite att jobba med under vintern.

Fjärren som avslutning gick ungefär som vanligt, fast en del skiften med lägre tempo än hon brukar. Snyggt med fasta baktassar iaf så det blev en 9:a

8:a i helhet med kommentaren "Lovande aktivitet" och senare analysen från domare Willy Gustavsson att hon hade ett "bra men ojämnt temperament", vanligt för rasen enligt honom.

Det hela slutade med vårt 3:e 2:a pris på 244 poäng. Så antingen slarven i avsluten eller återhoppet från att få det där uppflyttet. Glad med dagens energi och goda potential i varje moment, men genomgående för våra tävlingar är ju att vi kan nolla nästan vilket moment som helst. Dock har vi missat återhoppet flest gånger tror jag, så det får det bli mer kampanj på under vinter / vår. Nu får det bli tävlingsuppehåll några månader tror jag, så kommer vi tillbaka med nya försök sen.

Så egentligen var det bara "återhoppet" som övergav oss, inte hoppet.

1 kommentar:

  1. Tycker det låter jättepositivt, med den fina energin! Det är ju SÅÅÅ nära!

    SvaraRadera