torsdag 16 juni 2011

Nya tag mot nya mål

Nu är vi klara med en tuff tränings- och tävlingsperiod och det har varit både upp och ner. Det hela var ju ett stort experiment, så man ska väl inte vara alltför missnöjd med att resultatet inte blev det vi hoppats på. Men som sagt, man vet inte hur något är innan man provar och det kostar ju inte så mycket (bara massa blod, svett och tårar :-)

Nu tar vi med oss det vi lärt oss och satsar mot nya mål. Och vad är det då? Trots alla problem vi har och har haft hela tiden med energi, springa iväg, disträhet osv så känner jag att det är lika bra att satsa - målet är att tävla Elit-lydnad på RM 2013. Ja, nu kanske varken husse eller hund har den talangen men som mål tycker jag att det är något att se fram mot och sikta på.

Vi lärde oss faktiskt väldigt mycket på att misslyckas flera gånger. Mycket mer än i höstas när det i stort sett bara gick bra (vägen iaf). Några av lärdomarna listar jag här i en 10-punktsplan som jag ska försöka beta av och leva efter. En del har med träning att göra och andra har med rena hands-on-saker som har att göra med tävling.

Träningsgrunder
1) Komma tillbaka till fotglädjen från hösten. Kör mer av detta i början på varje pass, ha inte så bråttom att komma igång. Detta var en stor framgångsfaktor när vi kom igång förra året.

2) Våga att göra pass med färre moment och mer energi / belöning i dessa. Våga att trötta ut Vessla. Det går alltid att vila under passet eller köra en annan dag.

3) Kör inte sådant som kräver fart / energi när energin inte finns (sänk inte kriterierna och kör vidare). Har man väl köpt lite sämre moment så är det svårare att få dem bra igen.

4) Träna varannat moment frivilligt eller bara strunt och ha kul, inte krav i varje moment. Ha kul!

5) Träna in att ge fotkommando "innan" jag börjar gå för att minska risken för kvarsittande hund när jag själv går iväg.

6) Kontakt och fokus i varje moment. Träna in fokus när jag går iväg, lägger ned osv.

Tävlingsinriktade punkter
7) Gå / spring in på plan med energi. Både med och utan koppel.

8) Innan varje moment, gör en lite förflyttning om du inte är säker på att Vessla är med. Vänta med att ge tecken / ok till TL tills detta är klart

9) Träna på att stå länge innan påbörjat moment / träningsdel. Om det behövs, gör en förflyttning.

10) Träna på att värma på ett ställe, sen gå över till moment / kommendering på annat ställe / plan

Sen har vi även kommit på (om och om igen) att Vessla snabbt tröttnar på belöningar. Något som är super-duper-duper-mega-gott en gång (och några pass till) är sen inte alls lika intressant att jobba för. Byt byt byt, kör inte samma supergoda belöning i mer än en vecka. Eller leksak, eller vad det nu är vi belönar med för stunden.

Nu hoppas vi härnäst på att kunna ställa upp på RM och då få till tävlingsmomentet. Bryr mig inte så mycket om det blir första pris eller inte, men jag vill att vi gör en lydnad med lite glädje och energi i (som vi ofta har på träningar). Och då hänger "allt" på det där första roliga momentet fritt följ, det är där vi ska lägga grunden för resten av programmet. Gäller bara att lista ut hur vi gör det... många ff i tävlingsliknande förhållanden med grym belöning kanske?

2 kommentarer:

  1. Tycker det var en bra lista :-)

    Ses i morgon :-)

    SvaraRadera
  2. Skit bra lista!!!!
    Du verkar ha hållt den idag dessutom ;)
    Tack för en super trevlig dag idag:)
    Kram
    Ina

    SvaraRadera