söndag 15 december 2013

Husses och Vesslas 2013

Dags att sammanfatta även detta året med avseende på hunderiet.

Mycket kortfattat : 
Året var med avseende på resultat egentligen helt bortkastat. Punkt.

Lite längre :
Egentligen så fortsatte vi bara att följa vårt mönster. Varannat år bra med avseende på resultat och varannat inget alls - så det kunde vi ju ha räknat ut :-)

Målet med året var ju att hitta nyckeln till träning och även tävling. Försöket med att gå kursen Sikta mot stjärnorna blev tyvärr ett litet snedsteg - vi fick helt enkelt inte ut så mycket av det hela trots enormt duktig instruktör och även duktiga kursdeltagare. Minst sagt. Kanske var det att vi var för långt från att ha flyt och energi i träningen så vi fick lägga allt krut på detta (utan att egentligen lyckas). Tanken att köra en inomhussäsong efter en lång vanlig säsong med en hund som egentligen inte klarar av att träna så mycket - en ganska dum idé från Husse. Men det var som så mycket annat; en chansning att testa något nytt för att lära något nytt. Och vi lärde oss massor (som går att läsa av övriga inlägg från kursen under året).

Efter kursen och en helt misslyckad tävling inomhus så fick Vessla tillbaka en del av sina "dumheter". T ex att sticka och börja låsa sig ordentligt vid hundmöten. Vi gjorde en hel del vet-utredningar för att utesluta fysisk smärta och stod även över att tävla under en period. Vi hittade inga större grejer utan fick jobba på med attityd och det vanliga. Men sen när hon rymde ordentligt och jagade får lade vi ned direkt och tog en rejäl time-out med flera månaders bara kontakt och koppelträning. Så det var i stort sett vad vi gjorde under sommaren. Innan detta hann vi dock med vår högre-debut. Efter ett ganska misslyckat spår hade vi tappat chansen till uppflytt, men gjorde en hyfsad lydnad och hade trots det chans på godkänt inför uppletet (trots spåret och överhoppad plats). Men sekunderna var inte på vår sida när Vessla apporterade sista föremålet ca 2 sekunder för sent - poäng som hade gett oss ett resultat. 

Inför RM bestämde vi iaf för att vara med på spåret, mest för att det är kul att vara med på RM och vara lite delaktig i tävlingarna. Efter att ha haft problem med spåret i vår första start så var det ju ett orosmoment även nu. Även om spåret gick mycket bättre så blev det ett par extra virrvarr som fick oss att gå några minuter över tiden. Dock med endast 1 pinn-tapp och det kändes iaf rätt så positivt. 

Efter bra bruksträning under hösten såg vi fram mot en till start i Högre, men tävlingen blev i sista stund inställd pga jakten. För att ändå göra något under hösten tog vi sikte på en sista LK3 istället, på hemmaplan. Vessla var egentligen ganska sänkt innan tävlingen och jag tänkte stå över - men hon visade sig jättepigg på värmningen och vi körde iaf. Vi gjorde en bra tävling men missade (även den här gången) ett moment och därmed uppflyttet. Precis som förra året så finns det där nära någonstans, men ändå inte riktigt.

Avslutningen av året har varit vila och hundmöteskurs. Så när vi går in i nästa säsong kanske det är med lite mer energi och vi ska jobba på att få fram mer av detta i träningen. Det märks redan att Vessla är piggare nu när vi inte gör så mycket. Dock lite rundare :-)

Målen för nästa år är :
- Inga

Vi tar det som det kommer. Men det är klart att det vore kul att känna flyt och komma ut på en eller annan tävling. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar