söndag 15 november 2009

Cert till Sandra och Vinna

I helgen var det dags för Sandra och Vinna att komma ner till Uddevalla för sitt certprov till försvarsmaktshund. Långt att åka men eftersom hennes grupp inte var redo och det bara var hon som skulle certa så fick det bli här nere. Vi passade givetvis på att åka upp för att träffa och försöka stödja Sandra lite när vi hade chansen.

När vi kom upp på lördag lunch hade de redan klarat av patrullstigen med godkännt resultat. De hade eventuellt gått lite för fort men sedan markerat bra iaf. Under eftermiddagen hängde vi lite med alla förarare och arrangörer och fick lära oss lite om både certprov och allt annat mellan himel och jord. Det var många gamla rävar där med mycket åsikter och erfarenheter.

Under eftermiddagen var vi även ute med Vessla och tränade lite på ett fält. Det var en himla fart i henne och en gång höll hon nästan på att dra i från oss för att kanske springa till baslägret där alla hundarna satt. Det hade varit något det :-) Hon hade långlina på sig men ändå lyckades hon skapa utrymme att springa på, men vände iaf till husse på inkallning. Vi körde sedan klicker och det var bra fart även där, mycket frivilliga beteenden som lovar gott. Nu när hon fått upp farten och viljan igen gäller det att börja få in rätt saker också, dvs göra upp lite kriterieplaner att köra efter.

När det blev mörkt var det dags för sittande bevakning och när de gav sig iväg för att hämta ut hundarna gav vi oss iväg hemåt. Det var ju inget man kunde se och vi hade besök på gång hemma. Även detta moment gick bra för Sandra och Vinna.

Idag var det dags för spåret och det visade sig inte bli det lättaste. Sandra får väl själv berätta vad hon stötte på och hur de redde ut det, men duktigt var det iaf! Nu har vi fått kullens första Tjänste-hund!

Vi for inte iväg till Uddevalla idag utan höll oss på hemmaplan. Pia skulle jobba lite och vi passade på att ta en sväng på Ikea också. Hittade inte så mycket så vi kom undan billigt. På kvällen gick jag och Vessla ut och tränade i mörkret här nere på planen. Tanken var att köra i långlina men jag kopplade aldrig på den utan körde med henne lös istället. Till att börja med stack hon en repa på plan men stack aldrig av planen. Sen kunde vi träna en stund med inkallningar och frivillig fotgång som gick bra. Klicker och köttbullar. Vid ytterligare ett tillfälle när Vessla satt för en inkallning vände hon rakt bakåt och stack som en vessla, troligen letade hon efter Panda som varit med oss tidigare. Dock vände hon rätt så snabbt och kom tillbaka, men fick sig ändå en utskällning av Husse och fick veta att så gör man inte... efter detta höll hon sig i skinnet. Det blev mycket frivilliga ingångar och bara kontakt, innan vi slutade med ett pass med bjudningar där det blev många back, lägganden, ställanden, sättanden, ligg från sitt (!) in till fot och lite annat. Det man märkte är att mellan en del av dessa tittar hon lite runt för att liksom spana in om det finns något att sticka till. Vet inte riktigt hur man ska få bort detta för man blir orolig när man vet att hon bara kan sticka sådär... men det är väl bara att köra på att det ska vara roligt att hålla sig till träningen och att det inte är roligt att sticka (även om det är en bra belöning i sig).

Tack till Sandra och Vinna för att ni gjorde det till en bra helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar