onsdag 11 april 2012

Beskrivning av spåren från helgen.

Lördags
Spår 1
Spårläggare Annelie. Längd 450m, liggtid start 16 min.
Underlag mestadels snö.
Anneli gick ut ett ”jaktspår” som Vessla fick börja gå 16 min efter och fick jaga sig närmare. Efter ca 200 meter hade A stannat ca 10 min och lite senare 5 min och några till under vägen. I slutet låg A och väntade
Vessla spårade med bra fart och med bra precision, men lite senare i spåret med lite högre nos och lyfte ibland upp och vindade lite. På slutet blev nog lukten ännu mer och hon stod en längre stund och vindade och lyssnade ca 35 meter från slutet. Hela spåret gick på strax över 10 min

Spår 2
Spårläggare Fredrik. Längd ca 400m, liggtid ca 2h, underlag snö, blöt snö, barmark.
Ett spår som legat lite längre och gick på olika underlag då en del snö smält delvis, en del helt och en del låg kvar. Det gick även lite över ett hygge i för övrigt gles tallskog.
Vessla gick mycket bra och tog alla apporter utom 1 samt godis i spåret. Hon var trött på slutet men redde ut spåret bra till slutet.

Söndag
Spår 1
Spårläggare Sofie, liggtid ca 90 min, underlag snö.
Spåret lades tvärs över ett ställe där Anneli tidigare hade gått ut ett U som förledningsspår med 100 meters ”radie”, dvs. det fanns två korsande övergångar.
Vessla kom in bra på spåret men efter 10 meter så velade hon ett tag och hade inte fått in spåret riktigt. Efter att ha väntat ut henne så fortsatte hon koncentrerat och i bra tempo. Hon tog all saker i spåret bra och dessa var 1 snusdosa (med hjorthjärta i), 1 tävlingsapport och slutet som var hennes mat. Mycket bra i övergångarna som hon inte markerade så att jag såg det. Man kunde se stegen i korsningarna så därför var det lätt att läsa vad som hände där.

Spår 2
Spårläggare Fredrik (Vessla) och Anneli (Usca). Liggtid ca 60 min. Underlag snö och barmark, mest snö.
Spåret var ett konkurrensspår där två spår låg ca 7 meter från varandra, parallellt. Efter ca 50 meter korsade spåren varandra och fortsatte parallellt.
Vessla tog upp spåret ok och fick det ännu bättre efter ett litet tag. Men efter ca 40 meter stannade hon upp och tittade runt, detsamma gjorde Usca. Båda kan ha snappat upp något i riktning framåt vänster. De spårade dock vidare ganska snart och gick bra. Vid korsningen markerade Vessla det andra spåret men valde direkt att fortsätta på ”sitt eget” spår för att 40 meter senare komma fram till slutet. Vessla spårade mycket bra och stördes in nämnvärt av att ha en annan hund med, kanske tvärtom.

Spår 3
Spårläggare Fredrik, liggtid 80 min, underlag snö och barmark.
Detta var ett ”traditionellt” spår på ca 650 meter. Det hade 4 vanliga apporter, en påse med gott samt stora kampen som slut. Vessla började bra och efter ca 200 meter (och 1 hittad apport) gick spåret uppe på en liten ås. Här verkade ”spåret ”ligga ca 5 meter från själva spårkärnan och jag såg att Vessla gick på ett ganska exakt avstånd från det. Hon kan ha missat en apport här dock. Spåret bröt sedan av ganska tvärt bort från vinden och Vessla tog detta direkt. När spåret kom ut på en liten väg blev Vessla lite rådvill och hittade inget spår, men hon tog snabbt om och hittade det på hitsidan om vägen. Efter 30 meter hittade hon också sin nästa belöning som var godis. Spåret gick vidare över ytterligare en stig och ett antal lite svårare räta vinklar, någon med en apport direkt efter. Vessla gick i bra tempo och bra i spåret även om hon nog var rätt så trött här. Till slut hittade hon slutet och fick en bra kampbelöning som hon gillade. Slutresultatet var 4 av 6 föremål på ca 15 minuter, mycket bra jobbat! 

1 kommentar:

  1. Sicken underbar spår helg ni hade. Gör skoj ju och massa klurigheter!

    SvaraRadera