söndag 9 juni 2013

Slutet på en tävlingskarriär...

... eller bara en nystart? Ja, vi får se vad som händer framöver.

Ja, nu har det hänt massor sedan sist. Både bra och dåligt och en del bara - jaha...
På sistone har Vessla plockat upp störningar mycket mer och det har varit svårare att träna med henne. Vid lite mer press så blir detta dessutom värre och det är ju vårt stora stora problem... har väl egentligen varit ända från början men det har varit mycket bättre ett tag - för att nu ha gått tillbaka till det gamla beteendet. Det tar sig form i att hon går ned sig, låser sig på saker utanför planen, måste checka av saker och kan ibland sticka iväg osv. Då blir hon i stort sett oträningsbar och jag får jobba massor med henne (curla). Det leder till att jag får minskat förtroende för henne och då blir det ännu sämre. Ganska ohållbart med andra ord. Vår relation stämmer inte.

När vi tränade nere hos Mona var mitt mål att få Vessla att släppa omgivningen för att kunna träna. Det gick tyvärr inte utan hon låste sig på olika saker (trots att vi checkat av innan) och stack på fältet 2 gånger under de två första passen. Annars fungerade hon rätt så bra när hon väl fungerade. Inför sista passet funderade jag på om vi skulle köra eller inte pga hennes "okoncentration"... beslutade att vi skulle testa lite iaf, men det gick åt skogen - Vessla stack och tog sig t o m in i fårhagen där hon jagade ett får. Som tur var lekjagade hon bara men det är allvarligt nog. Tråkigt konstaterande och nu lär hon vara ännu stirrigare runt fårhagar...
Det blev så klart ännu ett stort förtroendesteg tillbaka på vår redan bäckliga stege.

Efter detta hade vi två tävlingar inplanerade inom kort tid. Skulle vi starta eller inte? Ja, det var lika bra att försöka och sedan utvärdera. Först ut var vår debut i högre spår som vi tränat mest för på sistone. Sista veckan blev ju sannerligen ingen bra uppladdning med rymningen och sedan ingen större lust att "förstöra" mer genom att träna ytterligare. Det kändes iaf kul att få starta och göra ett försök på detta, och vi hade väl mest som mål att få genomföra hela tävlingen. Väl ute i skogen kändes allt jättebra - bra väder, fin skog och en rätt så lugn husse. Tyvärr fungerade inte upptaget riktigt (trots att hon tog rätt spår först men valde bakspår och fastnade sen) och spåret gick även det dåligt. Vi har tränat upptag för lite så klart och speciellt i kombination med längre spår. Vi kom tillslut runt med 3+1 precis runt maxtiden. Jag var säker på att vi inte skulle få fortsätta och var på väg att åka hem - då en funktionär meddelade att vi skulle få fortsätta. Så de var nog lite snälla för dagen - men det känns ju rätt med tanke på att vi ändå inte var med och tävlade om något uppflytt.

Det blev lite stressigt att ställa Vessla i ordning för lydnaden eftersom hon var full med ris i hela pälsen och brukar störas av detta. Under värmningen låste sig Vessla på "andra sidan planen" där det står lite saker och hon kunde inte släppa det. Jag gick över planen och kollade av och det verkade hjälpa. Det stod lite plattformar och en stor spegel där.
När det var vår tur sprang jag in på plan istället för att gå fot som vi brukar. Tycker att det funkade ok, tills vi kom fram mot TL. Bakom en domare vid en kant stod en kon med ett stort paraply uppställt. Detta låste sig Vessla på och jag kände att hon gick ned sig. Självklart har det även med situationen att göra. Vårt ff med typ 5,5 i betyg hade stora spår av denna störning där hon gjorde en insats långt under hennes vanliga. Efter detta gick det trots allt mycket bättre och hon gjorde en helt godkänd lydnad som hade räckt till uppflytt om bara resten varit på plats. Väldigt glad att få betyg på moment som var första gången vi kör på tävling, trots att hon sprang mot pinnar som stod uppställde på framåtsändandet och fick stora neddrag för detta.
Efter att ha stått över platsen avslutade vi med uppletande där hon jobbade över förväntan. Någon gång utanför rutan (där andra hundar varit) men annars ett bra och ganska aktivt jobb. Tyvärr var hon 2 sekunder för sen att apportera det sista föremålet, och vi fick 6.5 på detta moment. Sammanlagt 7 poäng kort på specialen från ett GK - lite synd.

Några dagar senare hade vi LKIII på hemmaplan. Eftersom vi knappt tränat lydnads-lydnad på sistone kände jag att vi inte kunde satsa på hel vila sista dagarna. Vi fick dessutom chansen att träna lite med Jonna ute på klubben och fick oss en genomkörare. Under denna gjorde Vessla momenten ok men låste sig några gånger mellan på saker som hände utanför planen. Det är som om hon väljer detta över att göra momenten!
Sen kändes det helt ok på tävlingsdagen och jag var knappt nervös inför gruppmomenten. Det är då jag brukar vara nervös, men idag kändes det alltså inte alls så. Varför vet jag inte. Dock klarade Vessla det inte bättre för det utan tvärtom. Kliade sig och lade sig på sitt i grupp och satte sig och kliade sig på platsen - så vi bröt och åkte hem direkt. Frågan är om det var kli som gjorde sig gällande eller om hon bara valde att göra så pga något annat. Överslag pga press t ex. På platsen kan man tänka sig att det var konstigt att matte plötsligt försvann ur syn då vi fick lägga oss bakom en gräsdunge ute på plan. Det ska ju inte påverka men kanske att vi båda försvann samtidigt och hon satte sig för att kolla av var Matte var...

Ja, nu blir det till att tänka om för att kunna börja träna igen. Fokus får ligga på att kunna träna utan att plocka ut varje liten störning. Om vi inte kommer åt det hållet så är det inte stor idé att tänka på att komma ut och tävla igen. Så det är sommarens stora mål. Plus att komma i fysiskt bra form - börjar idag med simning och ska springa och spåra mycket för att öka konditionen. På lydnadsfronten blir det vila ett tag för att se om detta hjälper. Kanske är det att det blivit för mycket som hon vänder sig mot - och att hon snäpper upp sig när hon inte fått träna på några veckor. Hon kan gott få sitta och titta på när vi tränar med Diesel. Men tråkigt är det, för det är ju så kul och går ju så bra att träna med henne när "hon vill".

Kommer vi igång med träningen igen så får vi fundera på om vi ska tävla bruks på RM. Sen får vi se om det blir någon lydnad senare i år, men vi får nog inse att en gren i taget räcker för oss. Annars får jag och Vessla lägga vår energi på att coacha Pia och Diesel och våra övriga träningskamrater.

4 kommentarer:

  1. Tråkigt att läsa att du får så lite respons för din träningsflit. Att hon liksom går i baklås.
    Tappa inte sugen. Försök att hitta glädjen igen. Lycka till!

    SvaraRadera
  2. En stor stor kram o jag jag önskar att jag kunde knäppa me fingrarna o lösa allt bara så för det är ni såååå mycket världa.
    Massa kramar

    SvaraRadera
  3. Skulle gärna vilja skriva något klokt, känns tråkigt att ni inte riktigt hittar rätt gemenskap i det här med träning och tävling. Lek och ha kul i första hand!

    SvaraRadera
  4. Du skriver så klokt Björn. Det är inte rättvist mot dig som kämpar så mycket å tränar så bra!
    Jag tycker verkligen ni gjorde en jätte bra högre tävling på appell planen å som du skriver, en gren är kanske tillräckligt!
    Frågan är om hon skulle ta det på rätt sätt OM man skulle avbryta allt och gå av plan direkt hon låser sig... OM det nu skulle vara "fixa ideer" av henne lixom....*hm*
    Det blir en svår nöt att knäcka men är helt övertygad om att ni löser det :)
    STOR KRAM

    SvaraRadera