måndag 9 mars 2009

Helgrapport

I Lördags gick vi ut i skogen och la två korta raka spår med godisslut. I det första hade vi köttbullar och en morot, och i det andra var det bara köttbullar. Eftersom vi haft problem med att Vessla lätt väljer att hitta rådjurspluttar istället för att följa spåret tänkte vi öka hennes motivation för att spåra genom att jobba med korta spår och gott i slutet. Vi har helt tagit bort apporter i spåret också just nu. Jag kan rapportera att de här två spåren gick väldigt bra. Vessla jobbade i kärnan på spåren och verkade nöjd när hon hittade sluten. 

Efter att spåren var utlagda gick vi iväg till en plats i skogen där vi brukar träna lite. Det blev inkallningsträning med handtarget och så körde vi en ruta (uppletande). Vi gömde två föremål, en relativt ny leksak och så Husses handske (den fick offras då vi hade glömt att ta fler föremål med oss). Vessla fick göra uppletandet lös och hon sprang ut i rutan och började jobba ganska direkt. Hon dök på leksaken och rusade in med den till Husse. Där blev det köttbulle belöning. Sen skickade vi ut henne i rutan igen, men hon hade riktiga problem med att hitta handsken. Husse fick leda ut henne i rutan och när hon fick upp doft på handsken släppte han henne och tog sig tillbaka till utgångspunkten. Vessla tog chansen och insåg att hon faktiskt var lös, så hon tog ett par segervarv med handsken i munnen. Det var faktiskt lite härligt att se henne så glad över att hon hittat ett föremål (ett i vanliga fall förbjudet föremål). Vi tog det bara lugnt och väntade in att hon kom in till oss. När hon kom in fick hon faktiskt belöning ändå. Avslutningsvis så la jag ut leksaken igen och då sprang hon rakt ut hämtade den och kom in med den. Så det var ju skönt. 

Vi gick även en runda innan vi kom tillbaka till platsen för spåren. Tösen var himla härlig och vi skrattade gott åt henne. Hon gick antingen spontanfot eller så gick hon ut en bit framför för att efter 1-2 meter vända upp och vilja ha handtecken för att komma in. Sötnos!

På Söndagen hade det kommit lite snöblandat regn och regnade när det var dags att gå ut, så vi var väl inte speciellt sugna på att gå ut någon av oss. Men det blev långlina och sele och sen en tur i skogen. Det slutade faktiskt med att vi alla blev på gott humör och hade det riktigt trevligt trots det tråkiga vädret. Bland annat så kom vi till en plats där det gick stigar i 3 riktningar. Ett perfekt ställe för att träna lite inkallningar. Sagt och gjort. Jag skickade iväg Husse nerför en backe och sen fick Vessla springa till honom. Sen kallade jag in och hon kom som ett skott. Vi upprepade inkallningen ungefär 5 gånger var. Från början var nog sträckan ungefär 30 meter och vi ökade den successivt till kanske 50 meter och utom synhåll. Vessla rusade med minst lika bra energi första som sista sträckan och det var helhärligt att se. Hon startade i galopp och ökade hastigheten i inkallningen. Bland de allra sista inkallningarna så flyttade Husse från en stig till en annan utan att Vessla såg det. Men hon lyssnade bra och sprang rätt. Som belöning hade vi köttbullar delade i 12 delar. Lagom stor för att kunna kastas och lätt för Vessla att hitta utan att det tar alltför lång tid.

1 kommentar:

  1. Hej i stugan, håller på att försöka få ordning på datorn efter virusattack, er mailadress försvann. Om vi får den vore vi tacksamma. Om ni kan tänka er det skicka ett mail på morgan@hoffearras.se. Kul att det går bra med träningen för er. Ha det bra hälsar Arras o Ayla med familj.

    SvaraRadera