onsdag 16 januari 2013

Sikta mot stjärnorna - första gången

Nu har jag och Vessla börjat vår fortsatta träningsresa genom att påbörja kursen "Sikta mot stjärnorna" som Mona Kjernholm håller i, på Kungliga Hundar här i staden. Nu i veckan var första tillfället av 6 och jag hoppas verkligen att vi ska kunna dra nytta av all hjälp vi kan få där.

Kursen riktar sig till LKIII-LK Elit men vi är ett par som är minst lika bruksintresserade, så det blir nog lite av varje. Om Mona inte hjärntvättar oss till att skippa det... Det är sex ekipage med och det är kul att se flera olika slags ekipage, det lär man sig massor av. Dock har ju jag och Vessla lite specialproblem som ingen av de andra riktigt har, men detta får vi sätta Mona på så ska det nog gå framåt. Det är samma problem som vi alltid har haft (ibland mer, ibland mindre), nämligen att kunna träna fokuserat och att upprepa saker utan helt tempotapp. Jag har ju som sagt haft lite svårt att motivera Vessla ordentligt, men mycket jobb på det nu samt att köra "nog få" reps med kvalitet så hoppas jag att vi blir bättre på detta. En hel del anpassning av träningen blir det, men det får bli en stor utmaning. Ska vi komma upp i Elit i båda lydnad och spår i år så måste vi ju ha de bitarna på plats...

På sitt i grupp körde vi 1 minut på ca 15 meter. Vessla satt bra upp, gjorde en liten tassflytt och vred på huvudet några gånger. Tassarna ska egentligen vara 100% stilla enligt kriterierna, men huvudet har jag inte satt så hårt på.

På platsen var vi längst bort på ena kanten och stället att gömma sig på var längst bort på andra kanten. Detta har vi inte tränat så mycket på och det blir lite för jobbigt för Vessla. Efter ca 1 minut så vred hon på sig (dock med huvudet nere) och senare så reste hon även upp huvudet. Vi körde 3.5 minuter och det var väl under de omständigheterna för mycket för oss. Bara att träna vidare, vi har ju inte kört så mycket plats, eller tränat med andra hundar nu under vintern. Senare träningsmässigt så lade jag Vessla rakare från gömstället och då låg hon perfekt och lugnt. Här belönade jag flera gånger, precis som många av de andra.

Varje gång på kursen kommer att innehålla både grupp- och egna moment. Vi kommer att börja med både sitt i grupp och plats, dels tävlings- och dels träningsmässigt. Bra med mycket träning på detta, vi kommer att behöva stabilitet för att klara av detta i många olika former under året. Dessutom kommer vi att ha en kedja som vi ska fokusera på varje gång. Denna är till för att "inhämta information" om hur vi ligger till i träningen. Vad behöver vi putsa på? Vad fungerar bra? Vad kan man behöva ändra på? Osv

Vi (Team Vessla) började med en ganska (objektivt) enkel kedja.
- Ingång på plan
- Kort rakt fritt följ och halt
- Transport till nästa moment
- Uppställning
- Sättande under gång
- SLUT

Tanken är att kedja och belöna med omklappning ibland (vid vissa moment) och med riktigt all-in lek ibland. Jag vill inte belöna ur henne ur position (ens på tävling) för att få bättre flyt och inget tjat in i position igen.

Starten var väldigt bra och Vessla var med in på plan och in i fot innan starten. Sen en bra fotgång med kontakt för att inte riktigt klara av halten (satte sig snett). Information=svårt med raksträcka och halt eller gå mot vägg och halt?
Sen gick det rätt bra även om jag känner att Vessla inte är med helt i transporten och tappade när vi stod uppställda inför sättandet. Sättandet var ok och efter detta körde vi en bra lek och kampbelöning som Vessla gick igång på. Bravo Husse!
Jag är nöjd med att hon ändå gick bra under kommendering (som är problem ibland).
Nu får vi träna vidare på detta och fundera vad det blir tills nästa gång.

De andra körde lite längre kedjor och alla var riktigt duktiga. Alla har lite olika problem att jobba med och det är kul att titta på vad hundar och förare gör.

Sen blev det dags för individuell tid med Mona och vi passade på att köra lite "hitta-mitten" i rutan. Vi har ju kört lite kampanj på detta på slutet och Vessla var toppen på det idag. Först 4 st raka från ca 5-10 meter och sedan 4 st till från lite längre samt lite snett i från. Vessla löste detta också på ett väldigt exakt sätt om än i lägre tempo. Tempo tränar vi för sig och det ser jag inte som lika viktigt i dagsläget. Svårt för oss att få upp riktigt tempo inomhus, men förhoppningsvis kan vi få upp det också. Här ska vi fortsätta med olika variationer och sen ska det baklängeskedjas ihop igen. Dock är tanken att inte lägga in för många olika "delar" i kedjningen, det skulle isf påfresta på de få repetitioner som vi kan göra med kvalitet.

När de andra körde lite eget så passade vi på att träna lite fjärr och kryp. Fjärren var inte alls bra idag, men det kan ha varit att hon var trött också. Har börjat att få in bra aktiva sättanden (aktivt arbetar sig bakåt utan att röra baktassarna) men vi får inte riktigt med denna när det inte är frivilligt. Mängdträning på detta moment, som Vessla tycker om att göra, går faktiskt.

Före nästa tillfälle ska vi träffas lite innan och bestämma upplägget för att det ska flyta på smidigare så att vi kan utnyttja tiden väl. Då bestämmer vi hur sitt och plats ska gå till, vilken turordning vi ska köra i samt vilken hjälp de andra behöver vid t ex sina kedjor. Om alla har med sig sin kedja/kedjor på papper så går det sedan snabbt att förklara och köra dem. Det blir också lätt för övriga att hjälpa till med detaljer om vi får instruktioner innan. Så nu gäller det att fundera vad vi vill titta på...

Det var riktigt kul att Vessla skötte sig bra och visade en del energi. Vi kan mycket bättre men det är lika bra att starta från en låg nivå och gå långsamt uppåt/framåt, vi ska inte ha för bråttom nu. Ser from mot nästa gång iaf.

2 kommentarer:

  1. Ja det var en trevlig gång o dom andra ja vissa gjorde längre kedjor men vi är alla lika mkt värda och det poängterade Mona ju ;-) så jag tror det i sin helhet kommer bli en supertoppen kurs. Det blir det ju inte sämre av att vi tre tränar ihop annars. Tyvärr inga kort men nästa gång så försöker vi få varannan nummer så vi kan filma varandra tycker jag, även om jag inte vill filmas ;-(
    Kikade vädret inför helgen o jag tycker det är för kallt för att träffas ute o träna :-( framför allt när en får ligga i bilen o man kan ju inte ha bilen på i flera timmar :-(

    Vips så e det fredag i morgon o det är snart måndag o innan jag hinner andras så är det ju kurs igen, jösses vet du vart pausknappen sitter va det gäller tiden?

    Kramisar

    SvaraRadera
  2. Ni var jätte duktiga! Detta skall bli super givande! Skall bara ändra vädret lite så vi kan ses MINST en gång emellan varje tillfälle med.
    Måste/Vill träna NU :P

    SvaraRadera