onsdag 25 augusti 2010

Att länka och tänka

Om man ska kunna tävla någon gång och inte sänka hunden helt på tävlingsdagen så är det dags att börja länka ihop momenten någon gång. Rent praktiskt innebär det att man utför flera moment på raden utan att belöna varje moment för sig. För en hund som är van att bli belönad efter varje rätt (eller åtminstone efter varje rätt genomfört moment) kan detta vara jobbigt och hunden kan bli sänkt. Förmodligen är detta speciellt viktigt när man kör med positiv belöning och negativ bestraffning som vi gör. Man får då först bygga upp en förväntan på att ett visst moment betyder belöning. När hunden känner denna förväntan på själva momentet lägger man på ett moment innan, och belöningen att genomföra detta bra blir att få göra nästa moment = det moment förväntan ligger på. Detta ska göra att hunden klarar av att göra flera saker på rad utan direkt belöning. Belöningen blir att få göra nästa (möjligen flera) moment där chans finns för belöning. Självklart ska det vara en toppenbelöning för att få upp en stor förväntan och få hunden att orka jobba längre. Vi har kört med externbelöning vid ryggsäcken, oftast köttbullar eller korv i en speciell skål. Vessla har fattat detta och har nu en bra förväntan på sin externbelöning så vi har kunnat träna en del länkning.

Moment som vi har länkat är
läggande - inkallning - ställande
apport - hopp
slutet av linförighet - läggande
inkallning på plan - uppställning
inkallning på plan - uppställning - början fritt följ

Ja, alla dessa är ju inte tävlingsmoment men mycket av det viktiga ligger faktiskt utanför. T ex att få en bra start. Hur ofta tränar man annars att bli inkallad på plan, blir tillsagt var man ska stå och sen ha hunden direkt fokuserad? Det är iaf en sak vi börjat träna. Jag springer in med Vessla och när hon är fokuserad bryter vi och belönar. Sen kan man bakåtlänka genom att först bygga upp förväntan på att belöning kommer när hon går bra linförighet. Sedan lägger man på inkallning på plan och fokus vid uppställning för att avsluta med linförighet. Detta betyder att Vessla måste ha fokus på ingången för att få gå fot. Vi har alltså gjort det till ett moment.

Det är dessa "små" saker så många andra att tänka på, en helt egen vetenskap. Vila hjärnan får man göra på jobbet och inte när man tränar hund :-)
Andra saker att tänka på är ju hur man ska gå, hur man ska "belöna" och röra sig mellan momenten på tävling, vilka kommandon man egentligen ger och får ge, att ha en bra recoverstrategi om det går fel och att slappna av men vara skärpt... samt många fler saker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar