fredag 18 juli 2008

Lekträning och inkallning

Två av sakerna som hindrat vår utomhusträning från att bli riktigt bra är frånvaron från en bra inkallning samt ointresset från Vesslas sida att komma tillbaka med ett kastat föremål - må det vara pinne, kong eller boll. Detta är alltså två saker som vi nu har börjat fokusera på för att kunna träna bättre den dagen vi sätter igång igen - att kunna belöna på ett bra och roligt sätt som Vessla tycker är kul och vill arbeta för.

På våra promendar kör vi mycket spontaninkallning när hon är 5-15 meter bort och belöning med tubost eller kamplek. Detta funkar bättre och bättre och är generellt inget problem i så organiserade situationer. Vi kör även en del på "lydnadsplan" med att någon håller i Vessla medans den andra går iväg, släpp iväg och kommando "hit", belöning med främst kamplek (som hon tycker mycket om som det verkar) eller något slags gott godis (typ kattmat eller tubost).

För att komma in med föremål har vi börjat med mutningsmetoden. Började med att ge henne kongen på nära håll (i koppel) och när hon lämnar av den (eller i början bara släpper den på marken) blir det belöning (tubost). Efter ett antal av dessa vidare till att kongen slängs någon meter sedan samma sak. Ökar några meter i taget och efter hand rör sig mottagaren bort så att Vessla måste söka upp honom/henne med kongen för belöning. Detta ska byggas på med kamplek innan belöning också samt på längre avstånd. Även olika föremål och olika miljöer och störningar vore ju skönt att ha på plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar