måndag 21 juli 2008

Sök och Spårträning

Under den senaste veckan har vi varit ute och spårat och tränat lite grundläggande sök. Nu har vi kört tre pass. Första dagen la Husse ett rakt spår, cirka 50 meter med två apportpinnar, samt en kampleksak i slutet. Medan spåret fick ligga till sig, så gick vi iväg och körde lite sökövningar. Vi turades om att gömma oss för Vessla och sen skickades hon ut. Första försöket så var hon jättetaggad, så vi testade att skicka henne utan någon egentlig retning, men då sprang hon en omväg innan hon kom fram. Då ökade vi hjälpen, genom att göra både syn och ljudretningar (framför allt ljudretningar). Nu sprang hon snabbt och duktigt ut, och ute hos figgen, fick hon käka tubost! Det blev 4 skick och Vessla kämpade på jätteduktigt! Därefter blev det en kort paus och så gick vi tillbaka till spåret. Husse var förare på spåret. De gick i 90 graders vinkel mot spåret och Vessla plockade upp det klockrent och följde spåret noga. Hon markerade även spårapporterna, vilket var en överraskning. Vi har egentligen inte tränat på att markera apporter, utan vi tänkte mest testa och se om hon märkte dem, vilket hon gjorde. Helnöjda gick vi hemåt.

Dag två blev det Matte som gick ut ett spår, något längre än det förra, och med en vinkel. I spåret hade vi två apporter plus slut. Medan spåret fick ligga till sig testade vi återigen lite sökövningar. Även denna dag blev det 4 skick. Men nu gjorde vi det lite för svårt, dels för oss själva och för Vessla. Något av skicken blev lite för långt, något testade vi utan retning alls, där Vessla skulle få vinda in figgen, men det funkade inte alls. Men vi blev inte speciellt nedslagna, eftersom vi insåg att det var vi som gjort det för svårt. Sen blev det dags för spåret och vi testade direkt påsläpp. Tyvärr var startplatsen inte precis optimal. Det låg en gren i vägen precis framför avstampet, så Vessla tappade lite fokus där. Sen gick hon rätt bra i spåret, men hon gick över de två apporterna. Dock markerade hon tydligt slutet, vilket kändes jättebra.

Idag blev det ett tredje pass. Vi började med att Husse la ut ett spår som var upp mot 100 meter med två apporter plus slut. Spåret följde till en början en stig och sen vek det av rakt åt höger. Vi körde en omvänd taktik och tänkte att Vessla skulle vara lite piggare om vi körde spåret först. Även idag blev det rakt påsläpp och Vessla plockade upp spåret bra, men efter bara någon meter blev hon distraherad av något i skogen. Det kan ha varit något djur hon fått vittring på eller något annat. Men när hon väl fått nosa i luften ett tag så fick hon nytt kommando att spåra och tog upp spåret igen klockrent. Hon markerade första apporten klart och tydligt. Högersvängen var såååå bra. Hon gick rakt fram på stigen och direkt när svängen kom följde hon med den! Den andra apporten gick hon först över, men vände tillbaka och nosade runt runt innan hon slutligen hittade apporten och markerade den. Slutapporten ville hon även dra över och då bromsade Husse henne lite och då markerade hon även sista apporten. Det kändes verkligen jättebra!

Därefter körde vi lite sökövningar idag igen. Eftersom Husse fortfarande lider lite av ryggskottet, så fick Matte gömma sig. Vi jobbade med synretningar, vilket fungerade bra. Vid ett av skicken testade vi en speciell ljudretning. Vi tänkte se om hon reagerade på att en pinne knäcktes. Det gjorde hon, men vi hann inte skicka ut henne på bara det ljudet, utan slutligen blev det en synretning där med. Hon sprang bra och rakt ut idag. Sista övningen blev en vindövning, där Vessla fick gå ut och leta med enbart nosen till hjälp. Det klarade hon faktiskt väldigt bra denna gången. Därefter blev det förberedelser inför ett nytt spår, som vi snitslade idag, för att kunna köra i morgon. Skogen är ganska svår häromkring. Det är för mycket ris och låga grenar vilket gör det svårt att hitta bra spårmarker. Det krävs att man vet hur terrängen ser ut när man går ut spåren. Vi får väl uppdatera med hur det går efter morgondagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar