söndag 18 januari 2009

Ingen träning = 2 timmars träning

Eftersom Vessla varit rätt så slö, omotiverad och ofokuserad när vi tränat på sistone så har vi tagit det lugnt på den fronten några dagar. Eller iaf annan träning än ren lydnad om man ska vara korrekt.

Igår blev det som sagt mest passivitetsträning och sen lite lek med Silver. Dagen innan blev det ett spår i skogen, uppletanderuta och inkallning utan lina i skogen med Husse. Spåret gick inte värst bra och det var väl ganska typiskt för hennes humör just nu. För att vara ärlig så gjorde även jag ett par fel i början som säkert inte förbättrade det hela. Det som är bra med spårningen är att hon är jättebra på att ta upp apporterna, mellan dem är det rätt så flamsigt och ibland går det bra att stanna och äta pinnar, skit eller barkbitar. Men vi har inte spårat så mycket så det är ingen idé att ligga sömnlös av detta utan istället jobba vidare med grunderna i spåret.

Idag tänkte vi lite samma sak, ingen lydnadsträning utan istället en långpromenad. Fast när vi är ute och går är det bara träning som gäller för annars är det bara hyss på gång. Eftersom inkallning inte går fram till henne så kör vi massor på detta moment när vi är ute och går och har lina på henne, kanske 50-75st bara idag. Hon kommer glatt och sätter sig fot och det gäller att befästa det rejält och sedan öka belastningen/störningen. Folk tittar lite konstigt på oss när vi kommer med hoffen i 30 meters lina, men vad ska man göra? Under promenadens gång hinner man ju med en hel del kontaktövningar och mindre sökgrejer, en gång när jag gömde mig och Vessla sprang som en tok varv efter varv utan att hitta mig i min håla. Hon kan behöva gå bet ibland så kanske hon tänker sig lite för innan hon sticker...

Efter en fikapaus med mackor och varm choklad för oss med två ben och pinnar och löv för Vessla körde vi en uppletanderuta. Vi trampade upp en ruta på 10 * 30 meter och körde först 3 gånger med 1 leksak åt gången. Det gick rätt så bra även om Vessla stannade och åt rådjursspillning första gången innan hon tog sig an uppgiften. Efter en paus lade vi ut 2 föremål längst ut och Vessla hämtade det första riktigt bra och snabbt, men förstod inte riktigt att det kanske låg något mer där ute utan vände tillbaka på det andra skicket. Vi fick skicka om henne och efter ett tag kom arbetet igen. När hon kom in med föremålet blev det tokig lek med läderlappen och Husse som stod på alla fyra och kampade och lekte. Till slut blev det byte mot dagens godisbelöning = blodpudding.
På hemvägen blev det mer inkallning och kontaktövningar med Matte som hade klickern för dagen, mycket mycket nyttigt. Nu ligger Vessla och sover så gott, hon är nog lite trött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar