måndag 20 maj 2013

Härlig bruksdag

Dagen efter fredagens tävling vigde vi åt lite bruksträning på Råhagen tillsammans med Jonna och Zolo. Kanske inte optimalt med dagen efter tävling samt varmt väder, men utan så många tillfällen att köra på riktigt kändes det nästan som ett måste. Väldigt trevligt och nyttigt att komma upp till Råhagen dessutom, och för dagen såg vi inte en enda hund (tränandes) där uppe.

Det blev spår, uppletande och lydnad (i två pass). Medan spåren gottade till sig lade vi plats och både Vessla och Zolo skötte sig fint, inom och utom synhåll. Vessla spanade lite på Diesel som låg brevid planen men låg ändå kvar fint. Mellan platserna tog dock Vessla en sväng runt "den berömda kullen", precis som på Lägretävlingen under budföringen. Den ska jag komma ihåg att låta henne checka av INNAN tävlingen så att hon kanske har släppt den.

Vi körde dagens spår utan upptag eftersom vi är lite mer i träningsfasen där. Jonna lade ett spår på ca 700 meter åt Vessla med rätt så mycket roliga svängar och små klurigheter. Vessla jobbade på riktigt bra och hade bra markering på apporterna (de flesta?). Vid ett ställe gick hon av spåret och tog förmodligen ett viltspår (eller möjligen vind från apport eller spår) och vi fick gå tillbaka till spårkärnan igen. Dock kom vi på fel sida om en apport. Alldeles strax efter detta sprang vi på en orm (som visade sig vara en snok som tur var) som Vessla skrämde och som verkligen skrämde henne också! Har nog inte sett henne hoppa bakåt så någon gång, och det tog en liten stund att få henne in på att spåra igen. Men jag försökte att inte göra en sak av det och tog nog det rätt så lugnt (hoppas jag). Efter detta kom hon ändå igång igen, hade lite problem i ett "träsk" men kom sedan bra vidare. Lite senare vid en bäckövergång var det en gren som petade henne på magen eller benen och hon hoppade till och blev lite låg, så lite tagen var hon nog av "krypet" iaf. Hon kämpade på en bit till, men fick dock ett tapp eller snarare spår på vilt ca 100 meter från slutet och jag fick tyvärr hjälpa henne att komma vidare. Det var nog en kombination av lite av varje som gav detta tapp, men riktigt synd att viltet stör ut henne är det ju.

När det var dags för upplet visste jag inte hurpass bra hon skulle orka. Men hon jobbade super och hämtade in 3 föremål på ett jättefint sätt. Vi har en hel del i skick och avlämningar att önska, men det får komma tids nog.

På appellplanen körde vi ingångar och några bruksmoment. Jonna kommenderade ett antal ingångar på plan och vi jobbade på att ha kontakt och fokus. Det fungerade rätt så bra idag, dock med ett par tapp och då gjorde vi om.

Såklart blev det också en hel del framåtsändande där Vessla jobbade på duktigt. Hon springer bra till gruppen, men har lite svårare att direkt fortsätta med framförgåndet. Ibland behövs det ett dk "framför", men då går hon oftast fint. Inkallningen har vi inte riktigt än, där får jag lägga på ett dk med handtecken för att hon ska komma in "ok". Får lägga lite krut på detta också.

Vessla fick också köra en inkallning med ställande. Bra fart och bra ställande - belöning direkt på detta och en nöjd Husse. Snyggt kickan! Får hoppas att vi inte har det vanliga på tävling, springa igenom...

Vi testade även ett fullhöjdshopp och det ser riktigt bra ut förutom att hon inte kommer ut så långt från hoppet. Lite mer att jobba på med andra ord.

Vi hade en riktigt bra dag och ser fram mot nästa träning / tävling där!

1 kommentar:

  1. Å va roligt det skall bli. Jag hoppas fortfarande att jag skall kunna titta :)

    SvaraRadera