måndag 13 maj 2013

Husses och Vesslas lägerlördag


Lördag började i spårskogen med de duktiga spårinstruktörerna Annelie Hjelte och Lena Löfven. Vessla fick först ett spår på 500-600 meter som Lotta hjälpte oss med. I spåret låg 3 apporter, 2 snusdosor och slut. Vessla började gå koncentrerat och lugnt men hade en lite avcheckning vid sidan av spåret alldeles i början. Hon gick i lugnt temp, lägre än hon brukar men bra mitt i kärnan. Markeringarna var toppenbra idag, inget problem att se att hon var på apporter och hon plockar gärna upp dem också. Men spåret blev väldigt intressant och roligt efter 2:a apporten. Där och några apporter framåt så låg det apporter precis i vinklar. Jag hade ingen aning och släppte på Vessla som vanligt, men hon löste det galant! Husse var inte där och kladdade utan väntade på hennes nästa drag och då gick det ju bra. Man kanske alltid ska tänka sig att man har ett par instruktörer och ögon i ryggen – så att man sköter sig och låter hunden göra jobbet *smile*
Spåret gick i rätt ok tempo men det skulle behöva bli lite bättre för att ha lite marginal på ett högre spår. Vid de flesta apporterna lekte vi lite med apporterna samt Vessla fick något gott, blodpudding eller mozzarella. Vid någon apport kampade vi med kamptrasan och hon gick igång bra på det.
Efter spåret fick vi bra tips också. Kör lek vid apporterna istället för godis, för att hon ska orka och bli mer intensiv. Ska jobba på detta och mixa lite så att det blir en gradvis övergång mot mer lek och att hon orkar. Annelie sa också att Vesslas intensitet gick upp efter apporten som gav kampbelöning, det är jättebra info!

Vi testade även på ett spårupptag som låg ca 8-10 meter innanför vägen. Vessla har svårt att gå ut ordentligt och hon fick göra om någon gång innan hon hittade ut. Dock tog hon bakspår (!) här igen och gick en bit innan linan stoppade henne och hon vände och tog spåret ordentligt. Detta har vi en hel del kvar att träna på. Tipset här är att skicka lite snett på spårriktningen för att det ska bli många många rätt – och öka avståendet efter hand. Sen kan det ligga något föremål rakt fram i spåret som belöning som hunden går på eller inte. Går hon på det rakt så blir det belöning och sen vidare spår. Tar hon spåret ”uppströms” och sedan går i spårriktningen så är det ju rätt och belöning vid föremålet och sen vidare spår. Och missar hon föremålet på ”rätt” sida så är det ju fortsatt spår och belöning som gäller. Ska testa vidare med detta i lite olika varianter. Fick även lite mer tips dagen efter som jag snart ska skriva mer om.

På eftermiddagen var vi tillbaka på appellplanen med Karin igen. Målet var att köra vidare på det vi gjorde dagen innan och då en del kommendering på ingångar och några moment i ”följd med belöning”. Idag var det generellt bättre med ingångarna och Vessla var lite påigare i steget. Dock hade hon en hemsk dragning till ängen bakom (som jag dock tyckte att vi hade ”spanat” av) och dit stack hon för en koll innan en ingång… bara att kalla in och köra på nytt.
Efter ingångarna och några momentstarter samt fejk av överlämnande av vittringsapport så körde vi vidare på framåtsändandet på sättet vi testat på igår. Vi körde detta närmast ängen, och första skicket så hade hon ett nästan-stick, ett litet ryck, mot ängen precis innan gruppen men valde targetstickan och sin belöning. Pust! Hon ville gärna sticka tillbaka till mig efter belöningen vid targeten men jag fick kommendera stanna och sen framåt så gick det bättre. Efter hand kunde jag skippa stanna och bara gå framåt och ge kommando ”framåt”. Några gånger gick hon snett åt vänster (som hon gör ibland…) men annars gick det riktigt bra. Vi gjorde 5-6 skick från varje sida, kanske lite många för hennes del men hon gjorde det bra. Hon började koppla vad hon skulle göra efter första belöningen mitt i gruppen och jag kunde minska på kommandona rätt så snabbt.

Sen körde vi en liten kedja, eller iaf några moment på raken fast med belöning under kommendering. Det blev sättande under gång, inkallning med ställande och rutan. Sättandet var ok, inte supersnabbt men helt ok. Inkallning med ställande var hon taggad på och sprang superbra och stannade näst intill perfekt. Sen på Karins kommando blev det en liten tjuv men jag var snabb att kommendera så det kanske gick lite under radarn (för en tänkt domare alltså). Sista sträckan fick vi det vanliga problemet med lågt tempo, dock i galopp så det är godkänt men måste jobbas vidare på. Ingen belöning här för jag vågade inte belöna tjuven, rätt eller fel vet jag inte riktigt… men sen en bra transport till kon för rutskick. Rutan hittade hon bra men nosade lite (som flera andra hundar på denna fläck) och var då lite seg ned i läggandet. Sen bra ligg och bra inkallning och avslut – finemang!
Efter detta blev det lite mer framåtsändande fast på en annan plats. Vessla var mycket bra till grupp nu, även om jag kopplade på fotgående innan. Ett par tjuv blev det men då gjorde vi bara om, skönt att ha dragningen tycker jag! Det blev några gånger åt vänster igen, nästan så att hon gick i riktning mot ”gamla gruppen” från passet innan(?). Men jag ställde upp henne i gruppen och belönade rakt stående med belöningsplacering rakt framåt. Efter detta gick det bättre. Vi körde ett par skick till och nu plockade hon upp att gå vidare efter första targeten utan att jag behövde ge kommando, endast genom att gå mot henne. Finfint – det gör nog en hel del att vi har kört delarna för sig en hel del innan fast då utan target i gruppen för framförgåendet.

Eftersom vi bara var 3 ekipage på planen och de andra inte orkade köra vidare så fick vi ett litet pass till. Stackars Karin *smile*
Vi testade kommendering på skall samt lite kryp med gårdagens lektion i minnet. Första kommenderingen på skall så skallade hon bra 4 gånger och sedan kom nysning efter kommando 3-4 skall till. Sen var hon tyst under tyst nästan 6-7 sekunder, innan det kom ett skall till. Träna mer på tyst, men det visste vi ju.
Ett till försök blev det och då gav hon 12 bra skall i bra tempo och sedan bra tyst. Detta var dock inte i fotposition.

När vi körde kryp (efter att ha tittat lite hur det ser ut framåt respektive bakåt) så klickade jag Vessla för att hålla huvudet framåt. Hon fattar ju rätt så snabbt så efter ett par gånger kunde jag även ge krypkommando och belöning. Vi testade även att lägga godisbelöning ett par meter framför, detta gav också ett bättre lågt kryp. Vi får testa vidare med dessa och få till det nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar