måndag 13 maj 2013

Lintrollets kennelläger

En underbar helg är förbi. I torsdags packade vi bilen full och begav oss till Hökensås camping för att möta upp ett gäng från Lintrollets kennel för en lägerhelg. Vi packade in oss i stugor, 2 familjer/stuga. Kändes från början som att det skulle bli lite kaos med 4 personer och 4 hundar på 15 m2, men det gick över förväntan. Vi delade stuga med Diesels kullbror Graal kallad Gurra och morbror Ädelsten, kallad Sigge. Första kvällen var det bara tid att umgås och lära känna varandra. Så på fredagen drog träningen igång på allvar. De 4 valparna ur G-kraftskullen bildade en grupp tillsammans med Sigge. Första passet fick vi testa bevakning med Jocke. Här har Grappa hittat honom och leker loss med en kampleksak.

" Guds gåva till mänskligheten" som Pia kallar henne tycker om det där med kamp och finns det inget annat att ta tag i så duger Mattes tröjärm perfekt!

Det här var en fröken med gott om energi. Hon är liten och kompakt och ser helt skild ut i form från de andra valparna.

Här kommer Marina med dottern Julia och Sigge samt Gurra.

Lillmatte ser till att Sigge sitter säkert fast i ett träd.

För nu var det Gurras tur att se om det fanns någon buse i skogen. Han spande än hit än dit innan han fick koll på var figgen var.

Så gjorde Gosa entré tillsammans med Matte Ulla. Här var också en valp med mycket energi. Helhärlig och väldigt social.

Fina Gosa!

Efter första delen på bevakningspasset passade vi på att låta valparna dricka lite vatten och svalka sig. De var försiktiga alla 3. Här Grappa, Gosa och Diesel närmast kameran.

Så såg det ut som att smt:arna tyckte att svartingen även kallad flattischen kunde testa först ;o)

Men även Diesel testade att klättra ut en bit i vattnet, men det var verkligen med försiktiga steg. Får nog lära grabben att bada i sommar ;o)

Ett andra bevakningspass och hoppawarten Grappa tog en tur.

Men sen fick hon släpa Matte uppför backen.

Åkte tillbaka till campingen för lunch och sen bar det återigen ut i skogen för att lägga spår. Valparna fick 1-3 små spår och de var riktigt duktiga allihopa. Det syns verkligen att de har spårarbetet naturligt. Vissa skillnader kunde man se, t ex så spårade Diesel snabbare än de andra, med något mer drag i linan. Gosa vänder upp och jobbar sig bakåt om hon tappat spåret, där har vi andra lite att lära oss. Det var riktigt häftigt att se när de kom fram till en vinkel och inte ens behövde fundera, utan bara följde spåret.

Grappa spårar med Matte Pia och Anneli Hjelte efter. Anneli var spårinstruktör tillsammans med Lena Löfven. Tack för bra tips och kommentarer! Det var roligt att spåra med er!

Kvällen kom och gick. Vi satt ute och pratade en massa. Kom lite regn, men annars var det helt ok. På lördagen så var det dags för lydnad för Karin Haglund. Medan man lyssnar kan man passa på att mysa. här Jessica med Celine Dion.

Valparna fick ett gemensamt pass där vi fick träna på lite grundövningar. En del av dem kände jag igen från tidigare kurs med Karin, men man glömmer ju tyvärr så snabbt att det verkligen var nyttigt att bli påmind. Och en del av övningarna var helt nya. Vi jobbade på att vända ifrån hundarna för att de ska lära sig att söka upp oss och få belöning. Vi tränade även på att kasta iväg en godisbit eller en leksak och sen invänta kontakt för att hundarna ska få ett varsågod.

Gurra med Marina, Gosa med Ulla och Matte med Diesel.

Man får leta en stund innan man hittar den där lilla godisbiten när man väl fått varsågod.


För att väcka hunden emellanåt är det bra att kunna leka.

Diesel tyckte återigen att det var roligare med dragkamp och han tog i duktigt. Skoj att det börjar fungera med dragkampen också.

Sigge var lite trött och vilade.

Efter vårt lilla pass som även innehöll grundövningar till kryp och fjärr så var valparna lite trötta. Diesel kurade ihop sig vid ryggsäcken.

Celine Dion ligger och vilar på filten i väntan på sin tur. Men först var det hennes tvillingbrors tur ;o)

Det är fortfarande så att det är svårt att ibland se skillnad på Carl Carlsson och Celine. Visst att de har en tydlig könsprägel, men utöver det så är de extremt lika.

Calle och Fredrik jobbade på snabba lägganden.

Diesel fick sällskap av Julia och han passade på att tigga äpple. Så till den grad att Julia tappade äpplet på marken.

Så frågade hon snällt om hon fick ge Diesel äpplet och det kunde jag ju inte säga annat än att hon fick. Diesel blev riktigt glad.

Lite linförighetsträning för Fredrik och Calle.

Julia och Diesel myser. Det var så roligt att se dem tillsammans. Diesel är ju inte så van vid barn, men han skötte sig riktigt bra. Var lite lugnare mot Julia än brorsan, så jag tror att Julia var glad att få gosa med Diesel.

Fina Celine och Jessica jobbade på framåtsändande, eller framförgående.

Det gäller att hålla tungan rätt i mun, det är mycket att tänka på. Men de var jätteduktiga och man såg att de gjorde snabba steg framåt.

Så fick de äldre hundarna köra platsliggning. Sigge låg längst ut på ena kanten. LillMatte var så duktig!

Celine låg innanför.

Därefter Calle. Här ser man hur lika de är!

Ute på andra kanten låg Elo och Matte Ywonne stod på lagom avstånd.

Innan vi avslutade lördagens lydnadsträning fick valparna träna på lek. Gosa satte full fart och visade att hon kan flyga fram.

Med två leksaker i snöre visade Karin hur vi kan jobba för att lära hundarna att komma in med föremål till oss.

Även Ulla fick ut och jobba.

Yvonne och Elo tränade på hoppsitt.


Så ska man kunna bygga ihop hoppsitt med ligg också.

Pia och Grappa tog fram en kampstock och lekte en stund.

Det är mycket hundarna får stå ut med. Närbildsfotografering ;o) Ska bli spännande att se Fredriks bilder från lägret. Eftersom han satt vid lydnaden hela helgen så hoppas jag att han har bilder på alla hundar som var med.

Ett djupgående samtal mellan två kloka damer. Grappa ser dock måttligt intresserad ut.

Diesel slocknade i gräset.

Grappa och Pia leker vidare på plan.

Gott om energi hade hon fröken. Och som tidigare, fanns det inget annat att bita i så duger ju Mattes hand ;o)

Pia förevisade hur hon jobbade med utställningsstå och Grappa var med på noterna. Så duktig! De inledde helgen med att bli BIS-valp på en utställning i Vimmerby. Grattis till syster, säger vi!

Gurra smyger omkring på sin filt.

Leksakerna låg jämte och favoriten en rosa/röd stjärna plockade han upp.

Efter lunch på lördagen åkte vi ut i skogen för mera träning. Även om vi var i bevakningsgruppen valde vi med valpar att lägga spår åt varandra. Det blev varsitt U-spår med lite olika antal föremål i. Diesel fick träna lite uppbindning, men han blev lite stressad av de stora pojkarna som hetsade varandra. Men efter att Mamma Ällie kommit ut och jag flyttat Diesel till andra sidan vägen kunde han slappna av igen. Han är ganska lik sin mamma.

Här ligger Ällie och utstrålar lugn.

På hemvägen somnade Diesel i bilen. Vi fick åka med Ulla och då blev det till att åka fram i bilen för grabben, men det skötte han riktigt bra. Det var bara första resan som han ville klättra en del, resten av gångerna låg han lugnt nere på golvet.

Sista passet på söndagen stökade vi om i grupperna lite så att alla fick välja vad de ville lägga sin energi på. Jag kände att lydnaden nog skulle ge mig mest, så det blev ett pass med Karin till. Här sitter hon med Farbror Zac och en ovanlig och för helgen gula hoffen Arn (jaktgolden).

Vi fick se lite mer hur momentet framåtsändande ska se ut när det är mer färdigt. Zac fick visa. Först galopp till gruppen.

Därifrån sakta marsch framåt.

Fina killen. När man ser syskon, föräldrar, morbröder och farbröder undrar man hur ens egen kommer att se ut när han blivit fullvuxen.

Dimma var med och tränade lydnad den här dagen.

Matte Monika(?) och Dimma tränade på framförgående.

Så här glad blev Dimma när Karin kom i närheten. En hoppawart!

Inte helt lätt att få rätt tajming på godis som ska kastas och klicker.

Valparna, samt några av de andra hundarna fick träna på apportering/hålla fast. Diesel har faktiskt utvecklats sen han var liten då han tog ett föremål en gång och sen vägrade att ta det igen eftersom han faktiskt ville ha plats i munnen för godisen. Nu funkade det faktiskt!

Han grep pinne och spottade den på klicket. Ibland hann han såklart spotta innan eller samtidigt med klicket, men de flesta gångerna fick vi till det.

Undra vad vi gör här. Det ser ut som att Diesel håller på att vrida sig själv ur led.

Celine Dion tränade på rutan.

Basilika tränade krypställning. En grundövning för att kunna få ett bra kryp med låg rumpa och armbågarna bra i marken.

Fina tjejen sitter fot.

Och går fot.

Så var det dags för Usca och Annelie. En glad Usca fick belöning med sin boll.

Linförighet tränades. Usca tappade lätt fokus under de två första stegen och plogade en del innan träningen påbörjades.


Men efter lite tips från Karin, bland annat där de tränade upp kontakten under de första stegen blev det mycket bättre.

Diesel försökte lyssna och ta till sig all information, men jag tror att det blev lite overload innanför pannbenet på grabben. Öronen fladdrade än hit än dit och ögonen gick i kors.

Usca nöjd med bollen i munnen.

Så här fint såg det ut i slutet av passet!

Calle och Fredrik jobbade med apportering. Calle kan sitta kvar med apporten i munnen trots att Husse tar fram bollen och viftar lite med den. Duktig Calle!

Men det stora problemet var inte träapporten utan metallen. Den är så äcklig säger Calle. Karin försökte få honom att ta den, men Calle skällde ut henne och sa, nädu, den går jag inte på. Men efter några gånger så började han acceptera att närma sig apporten.

Calle försökte dock hitta på en massa andra saker än att ta den där äckliga apporten.

Nu har Diesel checkat in för den här gången. Han rullade ihop som en liten boll och såg ut att frysa lite, så han fick låna Mattes fleecejacka. Söta bollen, låg kvar och njöt under fleecen. Han var inte helt med på noterna när vi fick komma ut på planen och köra ett pass till i slutet. Då var han såååå trött.

Fredrik fortsatte att kämpa på det där med metallföremål och nu var det försök till att få igång lek med den som gällde. Calle tyckte att det var spännande och skoj, men ville inte riktigt komma hela vägen till ett gripande, men det kommer nog snart.

Det ska börjas i tid med det där med hundar. Lilla söta Elisia var med och tittade på. Hon skötte sig utmärkt under helgen. Sötnosen.

Nu är vi hemkomna från lägret och vardagen har börjat igen. Något trötta men mycket nöjda. Det har varit ett mycket lärorikt och intressant läger. Jätteroligt att få träffa syskonen till Diesel och andra släktingar. Vi har fått med oss lite nya idéer och funderingar att jobba på, och ser fram emot nästa gång vi ses! Tack till alla, ingen nämnd ingen glömd! Jag hoppas att jag fått till rätt namn på hundar och människor, men rätta mig gärna om jag har gjort fel. Inte lätt att hålla koll på alla ;o)

4 kommentarer:

 1. Å vilka härliga dagar och bilder. Nu har ni fått massa med tips som ni får lära oss.
  Vi syns snart.
  Kram Inger&Lycka

  SvaraRadera
 2. OJOJ vilken uppis <3 I LOVE IT!!!!!!
  Sen att ni verkar haft galet trevligt gör ju saken ännu bättre

  Stort tack för uppisen o kram på dig!

  SvaraRadera
 3. Hej och TACK! För härlig uppdatering och en massa fina bilder. Som skildrar hur ni hade det. Jag är så ledsen för att jag inte kunde vara med i år.
  Men din Blogg är som plåster på såret.
  Kram och Tack!

  SvaraRadera
 4. Sicken helg ni haft :) Underbart! Jätte fina bilder och jätte kul att få läsa om!
  Kram

  SvaraRadera