måndag 5 maj 2008

Fredag eftermiddag

Nu var det dags för lite sökträning. Många av hundarna hade aldring, eller väldigt sällan testat sök än, så det blev väldigt grundläggande träning. Men först fick hundarna sitta uppbundna medan vi pratade lite, och även medan vi tränade. Bara en hund i taget ju. Vessla tyckte väl att det var lite si och så att sitta uppbunden. Hon protesterade lite mot att sitta jämte en taggig gran tror jag ;o)


Bianca med Isa i bakgrunden.



Vessla visade att även hon kunde faktiskt sitta lugnt och stilla.


Först ut var Agaton. Karin tog hans favoritleksak och började leka med honom, för att sedan vända sig om och springa ut i skogen. När Karin dykt ner bakom en gran så tog Ragnvi ett steg framåt med Agaton och sen kopplade hon loss honom när han hade fokus i rätt riktning. Iväg flög han och hittade Karin i skogen. Det är viktigt att föraren förhåller sig relativt passiv i träningen och låter hunden jobba. Och framför allt överlåter belöningen till figuranten, så att intresset att springa hela vägen ut byggs upp.



Sen kom han nöjd tillbaka med sin leksak i munnen.


Dags för ett nytt skick.


Tillbaka igen och nu började han bli lite smått trött.


Sen var det Vesslas tur. Hon flög in i skogen efter Andrea. Eftersom Vessla direkt verkade fatta vad hon skulle göra och inte hade några problem att ta sig fram till figgen i skogen och leka med denne så fick hon testa en svårare övning. Figgen gömde sig medan hon var ute i skogen, så att hon inte fick se vart figgen tog vägen och sen fick hon försöka få upp vittringen efter honom. Tyvärr var det nästintill vindlöst och de få pustar som kom, kom från olika håll varje gång.


Bianca och Björn står och tittar på den undflyende Karin.


Sen var det dags för nästa figge och här sitter Bianca och tittar på leksaken, eller är det godiset som lockar henne bättre. Med Bianca så var det bättre med godisbelöning än kamp. Hon ville inte riktigt komma igång och kampa med någon hon inte kände. Men matning med godis funkade.


Sen var det Per och Lovis tur. De var ju rutinerade på det här med sök, och det syntes. Lovis fick jobba med helt gömda figgar och fick bara direktioner från Per i vilken riktning hon skulle söka. Hon jobbade sig bra ut och markerade figuranterna med skall.


Därefter var det Margareta och Bikos tur. De fick jobba för figuranter som gjorde pop-upper. Då visade Margareta vilken riktning Biko skulle gå ut i och så fick han jobba sig ut till figuranten och sen kom han inspringande tillbaka.



Valdi och Isa, som ägs av mor och dotter brukar ofta gå på promenad tillsammans och träna ihop. Men de hade ett problem som visade sig framför allt när hundarna gick lösa. Valdi ville inte tillåta att Isa kom in på en inkallning utan då skulle hon gå emellan och framför allt knuffa undan Isa. Det ledde till att Isa fick springa flera rundor runt gruppen innan hon kunde ta sig in till matte Andrea's sida. Vi tittade lite på deras problem, men i slutändan kom vi nog inte så långt på någon lösning. Andrea skulle försöka gå in och skydda Isa bättre när hon kom på inkallning och Gunilla skulle försöka lära Valdi att vissa saker var inte acceptabla.



Valdi är kullbror till Vilgot som är pappa till Vessla, alltså var det en faster som vi fick träffa. Hon var jättehärlig, mycket energi och verkade arbetsvillig.


Efter de rena sökövningarna så blev det lite dirigeringshjälp. Karin förevisade med hjälp av Zac. Hon placerade ut två skålar kanske 15 meter ifrån varandra och placerade sedan en godisbit i varje skål. Zac fick följa med fram till skålarna och sen skickade hon Zac till den andra skålen med ett Ut-kommando.



Därefter utökades möjligheterna genom att lägga in fler skålar. Karin visade med fyra skålar utställda i en fyrkant. Sen bestämde hon vilken skål Zac skulle skickas till och väntade tills han fokuserade på rätt skål, då kom Ut-kommandot och Zac fick springa iväg. Här gäller det även att man har lärt hunden ett stanna kommando, så att den inte kan springa iväg till fel skål.


Träningen förändras sedan till att man istället för skålar med godis lägger ut leksaker, eller andra sökföremål på platser som man själv vet var de är. Sen kan man rikta hunden och skicka. Nu bör hunden veta att i den riktningen som hunden skickas finns föremålet. Därmed får man en hund som springer rakt ut och sen kommer springande med föremålet i munnen. Zac visade upp det här med en tennisboll...

Och en kong, med mera.

Sen fick vi testa lite på två uppställda skålar. Isa, som har foderallergi, jobbade riktigt duktigt för sallad.

Ragnvi visade tydligt för Agaton, här är skålen med godis.

Sen ställde hon upp honom och när hon kände att dragningen var rätt släppte hon iväg honom.

Och han sprang duktigt fram till skålen och tog sin belöning.

På kvällen när våran dag egentligen redan var slut och kvällsmaten var uppäten gick vi ut i skogen och tittade på lite sökträning. Vi kom dock en timme efter alla andra och då var det bara Lovis och Zac kvar att köra. Men det var riktigt skoj att se dem. Lovis fick tyvärr lite för mycket störningar i sitt sök, men hon jobbade duktigt ändå. Det var ett rent nöje att få titta på Karin och Zac. Karin visste precis hur hon ville ha det och hon tränade även på ett gäng tomslag. Zac var ljuvligt duktig och jobbade bra med raka slag och framslag. Han fick ett flertal tomslag och tre figgar och orkade med hela passet och till och med att avsluta med kamplek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar