lördag 10 maj 2008

Klicker på GMBK

Ytterliggare en mastodont lördag på klubben avklarad. 5 timmars träning i strålande soligt väder. Puh, vad varmt det var. Dagens allra första övning var torrgång för att lära oss hur vi ska gå i fria följet. Man ska alltid starta med vänsterfot, eftersom hunden sitter på den sidan. Sen när man svänger ska man vrida foten på samma sidan som man ska svänga, alltså högerfot i en högersväng. Högerfotens häl ska då sättas mot vänsterfotens tå i 90 graders vinkel, och omvänt om man ska svänga åt vänster. För att göra helt om så vrider man först ena foten, sätter hälen mot den andra fotens tå och sen gör man samma sak med den andra foten. Det gör att svängar och vändningar blir distinkta. Helt om kan man välja vilket håll man väljer att vända på. Ta fokus rakt fram när man går, så att man går rakt.

Vi började dagens hundpass med galopp mot föraren från medhjälapare, medan hundarna var någorlunda pigga. Självklart ska det ske frivilligt och det gick till på följande sätt. Man hade en medhjälpare som höll hunden i halsbandet, så lämnade man hunden och när man vänder upp, så har förhoppningsvis hunden ett drag i halsbandet, då släpper medhjälparen hunden och hunden rusar förhoppningsvis till föraren. Nedan förevisar Dacke, med Lena, och medhjälpare Cilla.


Sen fick vi träna i grupper om två hundar. Här är det Vesslas tur, och Gunbritt håller i henne. Vessla flög fram när hon väl fick springa.


Sen fick vi jobba på hopp över hinder. Vi jobbade enligt samma princip som ovan. Man hade en medhjälpare som höll i halsbandet på hunden, så lämnade man hunden, gick över hindret och ställde upp sig, förhoppningsvis skulle hunden ha lite drag i halsbandet och frivilligt hoppa över hindret. Mottagaren kunde då belöna in hunden i utgångsposition, men den behöver inte sitta ner utan hellre att hunden står upp, så att den lättare kan starta igen. Och så fick hunden hoppa tillbaka över hindret igen. Man klickar när hunden är i luften och likaså, så kan man ganska snart lägga på kommando på hoppet, vilket även det sker när hunden har hoppat och är i luften. Dacke fick förevisa massor med gånger, och han visade även på svårigheten att skilja mellan apa och hoppa ;o)


Här är Ossie som hoppade fint.

Även Ronja lyckades med ett par hopp, innan hon blev lite för trött.

När man har varit duktig, ska man självklart få belöning och kamp, det tycker Dacke om.

Vi gick även igenom platsliggning idag. Först måste hunden bjuda på ett frivilligt läggande. Det förstärker man sedan med hjälp av Doggi-zen, först rakt framför hunden och sen flyttar man lite i sidled. Man bör kunna gå runt hunden, som får följa en med huvudet, men för övrigt inte ska röra sig. Man strävar efter att hunden ska ligga med fokus på föraren hela tiden. Sen utökar man avståndet för att därefter utöka tiden. Även det här momentet visade Lena med Dacke.

Och sen kom belöningen med en tennisboll som Dacke själv fick hämta ur ryggsäcken på kommando. Se bara så glad han blev!

Här ligger Vessla platsliggning. Hon har dock en tendens till att hamna på rumpan. Så där har vi något att verkligen jobba på. Visserligen är det på ett sätt lite skönt att ha henne liggande så, för hon ser mer avkopplad och bekväm ut så, men det är nog bättre om inte annat så för poängen att hon ligger rakt.

Whippeten, Wille, ligger på sitt egna sätt. Gräset är ju lite obekvämt tycker han och halvligger.

Sota i ett snyggt ställande.

Under dagen hann vi även gå igenom alla momenten i lydnadsklass 1 och bryta ner dem i delmoment och i grundfärdigheter. Det var en nyttig övning och man förstår nyttan av alla grundfärdigheter ännu bättre. Inför nästa gång ska vi förrutom att träna på de nya grundfärdigheterna, även försöka nå så långt fram i någon GF att vi kan börja lägga på kommando. Vi får väl se vilken GF vi väljer, men det lutar väldigt mycket åt läggande. Hon bjuder på väldigt snygga lägganden. Fäller sig bakåt precis som vi vill att hon ska göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar