måndag 5 maj 2008

Lördag

Lördagen gick i spårets tecken. Instruktörer för dagen var Leif och Cilla. Tonvikten låg på näringsspår. Spåret läggs först på fält. Man börjar med ett brett avstamp, där man lägger några godisbitar. Sen klackar man och lägger en godisbit i varje klack. För att sedan efterhand när hunden jobbar bra dryga ut stegen mellan godis. Föraren ska förhålla sig väldigt passiv och låta hunden sköta jobbet så långt det är möjligt. Bara begränsa hunden när den flaxar iväg utan att spåra. Hunden ska jobba med låg svansföring, stängd mun och man ska höra näsan jobba. Då är hunden fokuserad. Avslutning ska vara en lugn klapp för att behålla hunden i rätt sinnestämning. Fokuset ligger på att hunden ska vara maximalt fokuserad på spåret och spårandet går därför relativt långsamt. Det här var i alla fall spårarbete enligt Leif och Cilla. Först ut var Agaton med Matte Ragnvi. I bakgrunden syns hela gruppen.



Sen var det Bianca och Björns tur. Det gick bara ett spår på morgonen då de senare på eftermiddagen skulle göra Mh. Så att Bianca skulle vara utvilad.


Därefter gick Vessla och Husse ut på sitt spår. Men det var nog alldeles för mycket nytt runt omkring som gjorde att Vessla inte alls förstod att hon skulle spåra. Dels var det en helt ny spårläggare och sen hela gruppen som tittade på och Leif som gick tätt intill. Så Vessla fick gå tillbaka till bilen och vila upp sig en stund för att testa lite senare igen.


Lovis var en riktig klippa på spårning och Leif testade lite vilka störningar hon tålde i spåret.


Dels så gick han grensle över henne medan hon spårade, men Lovis brydde sig inte. Han gick och försökte knuffa henne ur kurs, men det gick inte heller och han stampade på kopplet bakom henne så att det tog stopp, men Lovis hon kämpade vidare.


Här är det Isa med matte Andrea. Isa var riktigt hungrig på att ge sig av och leta upp gurkbitar i spåret.



Hon spårade riktigt fint, och Andrea fick testa om avståndet mellan henne och Isa påverkade något, men det verkade det inte göra.


Margareta och Biko, som kom iväg efter en lite konstig start. Sen gick det bra. Biko är dock inte lika störningstålig som Lovis är än.



Men han klarade av att Margareta grenslade honom.


Gunilla och Valdi fick träna på spårupptag, eftersom Valdi brukar bli lite väl upphetsad innan spåret och att det är en strid att ens få på henne spårselen. Men när hon skulle visa upp problemen så visade de sig inte. Utan istället fick vi se en hund som jobbade med bra tempo.


Nu fick Vessla återigen komma ut på banan och testa. Den här gången var det två korta näringsspår lagda åt henne. I det första låg det godis i varje steg, för att i det andra börja med godis i varje steg och sedan glesa ut det till godis i var tredje steg. Här visade hon verkligen att hon kunde spåra. Hon gick med relativt låg svans och nosen hördes tydligt. Härligt att se. Efter det första av de två spåren skulle vi ha en kort genomgång av vad som skulle förändras, men då gick Vessla igång och började nosa och fokusera på spåret så hon fick gå iväg ganska omgående.



Vessla fick sen ett fjärde spår. Det som förnyades nu var en ny spårläggare. Ragnvi fick lägga ett kort spår och för att öka motivationen så las det ut kattmat i spåret. Alltså blöt kattmat som luktade massor. Mumma sa Vessla och jobbade väldigt fokuserat och fint. Till och med Leif var nöjd med hennes insats.

Isa fick även hon testa på upptag av spår, men hon fick nog in något vilt i nosen, för nosen hölls högt och hon ville alls inte spåra.


Men hon vart dagens linslus i alla fall. Jag satte mig på huk och fotade henne och då vände hon upp ansiktet mot mig och la huvudet på sned.




Lovis passade på att svalka sig efter ett spår.


Andrea och Isa fick ett nytt spår, med lite näring utlagt här och där. Fast Andrea ser lite skeptisk ut. Gick verkligen spåret i den här riktningen. Ska jag behöva ta mig över det här diket?


Isa gick först och visade vägen. Det tog lite tvekan innan hon beslöt sig för att spåret faktiskt fortsatte på andra sidan diket.


Så det var bara för Andrea att hoppa över hon med.


Som avslutning på dagen så anslöt tiken Cecilia med sina finska ägare. De hade aldrig spårat tidigare och fick nu testa på näringsspår. Cecilia jobbade jätteduktigt och det verkade som att hennes förare var nöjda och glada och skulle fortsätta att jobba med spår.


På kvällen var det grillning på klubben. Patricia och Sanna kunde inte hålla sig borta. Men det var högst trevligt att träffa dem. De kom ut en sväng på campingen och vi gick en runda, tittade på den härliga utsikten och sen laddade vi med lite snacks innan grillningen. Det var en väldigt mysig kväll och när vi återvände till stugan slocknade vi alla tre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar