fredag 19 april 2013

Bruks, bruks och mer... nä, lite agility

Nu har vi tränat några gånger sedan jag (Björn) skrev något senast. Så här kommer en liten recap.

Förra fredagen (ja, en hel vecka sedan) mötte vi Ina på Kungälv för att köra ett pass där. Trots att det hängde regn i luften och lite kyla så blev det en riktigt bra träning för vår del. Det mesta iaf.
Vi började med platsliggning och jag körde utom synhåll 2 ggr, dock tog Vessla upp huvudet båda gångerna. Vi har inget hårt krav på huvudet i backen, även om jag gärna vill ha det så. Bara hon ligger tryggt nu så känns det ok.
Sen varvade vi hund och hjälpte varandra sådär bra som bara vi kan :-)
För min och Vesslas del blev det mest brukslydnad, med både enskilda moment, delar av moment samt en mindre kedja. Kedjan som bestod av Inkallning med ställande 50m, hopp (HKL) samt tungapport gick bra och Vessla genomförde alla helt ok. Liten belöning mellan varje, sen transport och nytt moment. I slutet externbelöning vid ryggan. Bra bra!

Vi putsade även en hel del på ff där vi ofta har problem med många saker. Idag var Vessla så på så att hon t o m plogade och gick strax framför mig. Den energin är man inte van vid, men istället för att se det negativt så är jag bara glad för den. Attityd genom flera längre kommenderade ff kändes toppen. Puts blev den sen på höger halt där hon har börjat sätta sig snett, får ut rumpan en bra bit. Ska jobba vidare på detta och se om jag kan gå annorlunda.
Roligast just nu är ändå att träna på framåtsändandet som är rätt nytt för oss. Där körde vi ett par skick till gruppen som gick bättre andra gången när hon visste var belöningen fanns. Sen efter två st "saktagående" (som inte är så sakta som det kanske borde vara) så satte vi ihop det hela. Och oj, hon satte det med ett bra tempobryt precis vid gruppen 2 gånger. Då blir man ju såååå glad!!!
Vi körde säkert en massa mer som jag nu tappat bort.

Bara någon dag senare under helgen träffade vi åter Ina, den här gången på Råhagen för både skog och lydnad. Ska vi tävla spår framöver måste vi verkligen ut i skogen och köra både spår och upplet, uthållighet på båda dessa. Vessla fick ett spår som var på 1100 meter samt ett upplet.
Spåret började med ett upptag som Vessla tog klockrent i spårkärnan och följde det rakt ut ur rutan. Gott! Sen fastnade hon en vända på ett älgben och kom lite ur rytm. Efter detta snurrade hon ett antal varv direkt efter innan hon fick upp var spåret gick. Hon arbetade rätt så hafsigt, faktiskt nästan hela tiden tyvärr. Vet inte om hon hade upplet i huvudet eller vad det var. Även om det gick lite fram och tillbaka och mycket slarv så tog vi oss hyfsat ca 700-800 meter på spåret, innan Vessla tappade det och tog upp något annat(?). När hon virrade som mest efter detta gick jag tillbaka till ett ställe innan en apport och släppte på igen. Men vid ungefär samma ställe som innan så tappade hon igen. Ett tag efter detta bröt vi. Då hade vi gått ca 1600 meter. Får träna lite noggrannhet på detta tror jag, men det är ju roligare att gå längre tävlingslika spår förstås.

I uppletet hade vi halv ruta uppvallad med 3 föremål längst ut för Vesslas del. Hon kom inte riktigt igång på en gång utan flamsade lite direkt och sprang grunt i rutan och lite utanför. Sen verkade det som om hon kopplade på arbetsmode och jobbade vidare bra resten av tiden och lyckades hämta in de 3 föremålen. Bra jobbat, måste bara fixa starten också.

Även idag blev det mest brukslydnad men orken fanns inte riktigt där. Vi körde vidare på puts på ff (höger halt) och hade tänkt köra kedja, men hoppade detta pga lite låg energi. Det blev ett till par bra reps av framåtsändandet, dels delarna och dels ihopsatt moment. Men ännu en bra träningsdag!

På måndagen körde vi endast ett mindre pass inomhus, med stegförflyttingar, apport och en del kryp. Krypet är kanske det moment som vi har längst kvar till att kunna genomföra på tävling (eller träning för den delen), så det får bli en del träning på det till vardags också. Det dumma är att uppvärmningen är ännu viktigare här, så det går inte direkt att gå direkt från soffan till att träna på detta.

Onsdag betyder öppen träning på GMBK med gemensam plats både med och utan skott. Detta behöver vi mängdträna på så det blir till att vara där så ofta vi kan. Detta gick superbra, 5 minuter med skott fast inom synhåll - Vessla låg nästan utan att blinka, enda gången hon lyfter huvudet är när jag går tillbaka. Typ lika bra platsen utan skott, tror vi låg 4 minuter. Tänkte att den här gången kör jag inom synhåll eftersom det är första gången för säs. Nästa gång kör vi förhoppningsvis mer utom synhåll, även om det ofta är rätt så stökigt på dess platser.
Vi körde även en del vanlig + brukslydnad och Vessla var både bra och mindre bra under passen. När vi skulle köra hopp stod det en targetsticka (sådan som vi har) bredvid hindret och denna låste hon sig på, stack till ett par gånger. Då tog jag och tränade störningsträning mot den och ett hinder samt några koner, så gick det bättre sen. Måste göra mer sådant!!!
Efter sista platsen körde vi ett pass bruks på gräsplanen längst ut. Krypet gick sådär, men desto bättre gick det med inkallning med ställande på 50 meter. Bra fart och bra tyck i ställandet - kul att det går framåt. På detta fortsatte vi med framåtsändandet och det var lite snett i delarna, men helheten blev bra när vi satte ihop det. Kan tycka att hon rinner iväg lite för mycket, men hellre det än det motsatta. Ska jobba lite på belöningsplacering samt inkallning så tror jag att vi får ordning på detta.
Som sista moment blev det ett låååååångt fritt följ med alla delar samt alla vändningar även i långsam och språng och Vessla var toppenpå. Skitkul, även om det är utan så mycket störning så är det bra att ha i tanken hurpass bra hon kan gå och hur mycket hon gillar kastad snusdosa (fylld med blodpudding). Vi har jobbat mycket på den belöningen på sistone och den funkar även för upplet och spår.Eftersom Matte och Diesel har valpkurs på torsdagar så fick vi följa med även då. Dock var det stor-tävling för agility samt även en annan kurs samtidigt som stora planen fortfarande är avstängd, så träningsutrymmet var starkt begränsat. Jag och Vessla begav oss till skogen för att jobba på uppletandet. Började med att valla rutan (typ 50 x 50) och lade ut 3 föremål i korridor vid den vänstra delen. Såg hur Dixi jobbade på detta i helgen och ville testa detta på Vessla. Hon hade bra tryck ut och tog första mycket bra, skönt att se att nosen var påkopplad trots att vi sällan har föremål nära. Detta låg på ca 15-20 meters håll. Sen skickade jag igen (efter belöning och lite grenplock) men Vessla vek ganska direkt av mot höger. Kan tillägga att det blåste Kraftigt från höger, så det var kanske inte så konstigt. Hon jobbade sig dock ut på djupet till höger, sökte av bakre linjen höger till vänster och hittade föremålet i vänstra bakre hörnet. Tredje skicket (eller om det var någon skick senare då hon gick tom några gånger) blev det lite mer jobb fram och tilbaka, men ganska snart hittade hon det tredje föremålet på mellannivå.

Jag lade ut nya föremål, den här gången på djupet och tog en paus med Vessla. Men det började röra på sig i skogen bakom oss (eller intill rutan). Det var ju valpkursen med Pia och Diesel som dök upp och skulle träna där. Ooops, lite extra utmaning kan man ju säga. Våga skicka Vessla i rutan med ett gäng valpar 25 meter från rutan och dessutom uppvinds... hmm, det är väl bara att testa. Vessla pep några gånger när hon väntade men när det var dags att jobba så kopplade hon på jobb istället för tankar på att sticka iväg. Jippie! Hon jobbade bra även denna gång, dock lite fel "mönster" om man ska vara petig. Skick från vänstra hörnet gick rakt ut till högre bakre hörnet där hon efter lite om och men hittade ett av de svåraste (och nya) föremålen. Sen jobbade jobbade hon rätt så många skick ut på djupet och åt höger och hade tillslut tagit hem alla 3 föremål. Bra jobbat, mycket mer "jobb" än hon brukar klara av, så det verkar som om hon fått upp intresset och motivationen att leta. Vi har dock kört med belöning mellan varje, snart dags med lite mer variation och se hur det går. Och föremål på olika djup.
Hade egentligen tänkt köra ett antal föremål till i en sista vallning men valpkursen kom lite väl nära så vi nöjde oss med det vi gjort och gick en längre promenad istället. Under denna fick Vessla lite tokspel, vet inte varför men hon blev hoppig och tokig och var rätt så rolig. Konstiga hund. Men kanske var det för att hon störde sig på alla smågrenar / smågranar som fastnar i fanorna och mellan benen. Detta stör hon sig verkligen på och jag fick rensa flera gånger under uppletet. Rakning kanske?
När vi kom tillbaka till klubben lade jag Vessla i bilen och tittade en stund på agility. En del väldigt roliga och söta hundar, men tyvärr ganska mycket stress. Det var kul att se en dam med krycka som i stort sett dirigerade sin hund från mitten (gick nästan hela vägen).

I dag fredag träningsledigt, men det blir nog fullt upp i helgen :-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar