lördag 20 april 2013

En tur i lördagssolen

Idag tog vi oss en tur ut i det härliga lördagsvädret. Vi gick bort mot mossen-planen för att träna, men när vi kom dit satt det flera pick-nick-sällskap på planen så den planen gick om stöpet. Istället tog vi vägen genom skogen hemåt och bestämde oss för att köra ett pass på ängen här hemma. Diesel som nu hade gått en rätt så lång (för att vara en så liten valp) sträcka fick gå hem och vila lite.

Planen för dagen var att köra igenom momenten i LK3 i följd med kommendering. Vi skippade Hopp pga saknat hinder och vittring pga att jag inte orkade släpa på allt material bort till mossen... nu hade vi ju kunnat hämta dem eftersom vi var hemma, men men.

Matte kommenderade med start på FF. Det gick rätt så bra även om den där riktiga energin inte fanns hos Vessla. Hon är ju ofta lätt-stört just på den här planen. Eller extra lättstörd ska jag väl säga, för det är vi väl överallt (tyvärr). Hon hade något riktigt dåligt höger halt (hjälp!) men annars inga större saker och bra position överlag. Mer fokus på höger halt som sagt. Det blir som att hon tänker att "oj nu är det jobbigt och kommer att bli fel", så hon tittar sig om, svänger på svansen och segar sig ned snett och sakta... ok, ska inte försöka tolka det, utan bara träna det positivt så att det blir rätt och lätt för henne att göra rätt :-)

Efter ett sättande som var ok (inte mer) så ställde vi upp för inkallning (med ställande). Då kom det ett par hundar förbi som Vessla låste sig på. Jag hjälpte henne att vara kvar utan att hålla i henne, men pausade till de gått förbi innan jag lämnade henne för inkallningen. Inkallningen var i hyfsad galopp med ett ok ställande, sen galopp med några travsteg på slutet. Så ungefär som hon gör när hon är lite seg, några snäpp sämre än hon kan. Men i kedja...
Transport till rutan, vari hon efter ca 15 av 25 meter vände sig om för att titta efter hundarna (eller något annat) och tappade min sida för en stund. Vi ställde upp för rutan och skickade, Vessla sprang ut på första kommando, inte med något topptempo men rätt ok, bra målmetvetenhet och bra position i rutan. Hon ställde sig på kommando och var lite väl snabb att lägga sig, så det kom "ungefär" i samma stund som mitt kommando :-)
Inkallningen och avslutningen blev riktigt bra tycker jag, snabbare på den än ut till rutan.

Metallen var korrekt men slö, typ trav. Bra ingång och överlämning dock som är positivt. Tempot som under resten av passet, det brukar ju vara så.... ska man verkligen köra vidare??????

Som avslutning fjärr på ca 10 meter. Eftersom det är svårt att visa bra tecken och samtidigt filma gav TL kommandot att jag fick kommendera som jag ville. Det blev komben Sitt, Stå, Ligg, Stå, Sitt, Ligg, vilket är den svårare varianten för Vessla. Hon gjorde Sitt -> stå och Stå-Ligg ganska sakta, men ganska konsekvent. Sen missade hon ligg-stå på första kommandot men gjorde det bra på ett DK. Stå till sitt var bra och sitt till ligg även det.

Det var allt för idag. Ganska kort men massor med information iaf. Flera saker att slipa på, mest att kunna få till engagemang och tempo (som vanligt), men även detaljer som höger halt.

Imorgon är tanken att åka ut direkt på morgonen och köra fältspår med båda hundarna på Volvo-området. Efter det kanske vi drar till klubben för lite lydnad, eventuellt upplet. Over and out!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar