söndag 21 april 2013

Upplet upp som favorit

Idag söndag stod spår, lydnad och upplet på schemat. Planen var att fara ut till Volvo och lägga några spår åt hundarna på de kortklippta fälten där. Länge sedan vi körde på fält och tanken var att jag skulle se lite mer hur Vessla jobbade. Matte lade ut spår som vi tog efter ca 70 minuter. Vessla hade dock problem med upptaget men fick det efter ett tag. Kom på att jag inte vet riktigt vad man får göra som förare vid upptag, måste kolla mer på detta.

Sen spårade hon fint ca 100 meter men fick problem vid första svängen. Verkade som om hon tappade orken eller viljan att spåra och virrade mest och slutade så fort det tog emot lite i linan. Detta även när hon gick åt rätt håll, så kanske var det osäkerhet som hade smugit sig in i det hela. Vi bröt där, bara att ta nya tag nästa gång och ha en bra plan för hur det ska lyckas då.

Diesel fick två spår varav ett som jag lade ut på kort gräsmatta. Han fick inte riktigt tag i det så vi skippade det, nästa gång så. Det andra spåret var ett lite appell-liknande som Matte hade lagt ut. Här jobbade han både bra och lite sämre när han blev trött, det var nog svårt för han på kort-fält och ganska mycket blåst. Eller så har båda noskvalster ;-)

Sen blev det klubben och vi vallade rutan på 50 x 50 med hjälpt av Diesel. Vessla vilade i bilen, inte för mycket retning för hennes del. När rutan vilade körde vi lite lydnad och för Vessla blev det några test på framåtsändande (funkade inte alls till gruppen, två koner), lite skall, lite kryp och putsning på det fria följet med fokus på höger halt. Idag funkade halten bra och bra fokus i fria följet... även när det var andra hundar och störning på planen, men vi hade inte kommendering idag heller. Kryp går ok ibland, ibland funkar det inte alls. Fortsatt arbete på det alltså. Skallet går lite framåt hela tiden, blir något säkrare vecka för vecka. Idag på kvällisen kom jag på att det är ett moment som jag kan träna varje kväll, typ längst bort på Volvo-vägen där vi vänder. Kan bli en bra rutin.

Uppletet är nog det som Vessla tycker är roligast just nu, iaf när det gått lite troll i spåret. Idag lade vi ut 3 föremål längst ut första omgången. Jag släppte Vessla i högre hörnet (blåste från höger), men hon jobbade nästan rakt åt vänster och sökte sig sedan utåt. Hon jobbade dock väldigt bra och kom snart in med första föremålet. Utan att belöna skickade jag henne igen och hon jobbade åter bra med ett nytt föremål inhämtat igen. Nu blev det belöning med snusdosa med gotte i. Gott gott. Sista föremålet gick också bra och hon hade hämtat in alla på mindre än 3 minuter om man räknar bort den längre belöningen. Bra tjejen!

Lite paus och Matte lade ut två nya föremål, den här gången på svårare ställen och mer gömda. Den här gången jobbade Vessla lugnt med metodiskt och hade inget större problem att hitta båda två. Dock med belöning mellan. Så uppletet går iaf framåt, man kanske kan säga att vår form är konstant med spår ned och upplet upp. Bara att jobba på som sagt.

1 kommentar:

  1. Härligt med uppletet. Vi gör alldeles för lite av det :(
    Va konstigt med spåret då...*Hm*
    Å ja börjar få stress över lördag. Vet inte vad jag skall träna :( Kanske inte borde ha någon privat träning i de lägena ;)
    Kram på er

    SvaraRadera