söndag 3 februari 2013

3 för priset av 1!

Nja, så bra som rubriken kanske det inte blir men här kommer iaf 3 st pass från veckan i ett inlägg. Eller det kanske t o m blir 4 pass...

Det började i måndags (28:e) med andra gången av "Sikta mot stjärnorna". Både jag och Vessla var totalt utmattade redan när vi kom dit så resultatet kanske man får ta med en nypa salt eller två. Men vi var säkert på samma nivå som man är efter ett tufft spår och ett upplet, och det ska vi ju klara av så småningom.

På både Sitt i grupp och Plats gick vi en längre transport med alla hundarna innan vi ställde upp. Vessla var ofokuserad här och det kändes inte värst bra. Sen gick det heller inte helt bra på något av momenten. Vessla gjorde en snabbnos och lade sig ner efter ca 70-75 sek på Sitt. Det var nog lite för länge under dessa omständigheter. På platsen var det samma sak, dåligt fokus på uppställningen. Vid kommenderingen lade Vessla sig inte utan jag fick göra ett kraftigt DK. Jag försökte titta rakt framåt och inte hjälpa henne med att titta på henne, ett mycket dumt beslut vad det visade sig. Lite mer känsla med såna beslut tack! Hon låg iaf perfekt på platsen som var 2.5 eller något sånt, och det är jag glad för.

När det var dags för kedja körde vi

  • ingång på plan
  • fritt följ (minus stegförflyttningar)
  • tung apport
  • metallapport
Ingång och FF gick rätt så bra och Vessla höll ca 3/4 av tiden. Hon har som vanligt i "kedja" eller kommendering svårare med svängar och halter. Hennes starter funkar bra nu efter en del träning och det är kul att se. 
Vid tungen sprang Vessla ut bra och greppade bra, men lite snett och det fick som följd att hon vinglade och "lekte" med den på vägen in för att lägga den framför mig. Sen tog hon upp den och kom in fot iaf. 
Vid metallen var hon nog lite sänkt efter misslyckandet på tungen och hade väldigt dåligt tempo, men gjorde det förutom det bra fram till avslutningen, där hon efter ingång släppte apporten snyggt vid mina fötter. Mao, vi har en del kvar att jobba på vad gäller kejdor, fast å andra sidan är hon så ojämn så en annan dag kunde det gått helt annorlunda. Men jobba på kedjor ska vi iaf!

Senare jobbade vi på framåtsändande med hjälp samt eget med lite stegförflyttningar. 
Efter några både bra och mindre bra skick till grupp (olika tempo) så gjorde vi även ett par gå framför på avstånd från grupp. Detta gick rätt ok, förutom riktningen som var mot en viss spegel som hon siktat in sig på. Till slut testade vi att sätta ihop det hela och det gick faktiskt över förväntan, och efter att ha sprungit till grupp och en liten bit förbi, fortsatte hon på ett lätt framför och gick hela distansen ut. Jippie! Det gick även att vända på sträckan trots att vi inte kört en enda åt det hållet innan. 

Som helhet fick vi många saker att träna mer på. Sträcka tiden för FF med kommendering. Fokus på svängar och halter. Transporter för att ställa upp för nytt moment. Nedläggning inför platsen. Gör tungen rolig nog att kunna köra i kedja, kör vidare på 2 kg ett tag (hade 3 nu). Men främst är det som vanligt att hitta energin, och den fanns verkligen inte idag med dels varmt i hallen samt uttröttad av valpen där hemma. Vi kör vidare nästa gång!

Eftersom det är svårt att träna ute nu när det är mörkt på kvällarna så blir det lite pass inomhus. På torsdagen körde vi ett lite passa med detaljer inne. Det blir inte alls samma energi och tempo som det kan bli utomhus, men det hjälper ändå en hel del. Det här passet tränade vi på 
  • fjärren
  • stegförflyttningar
  • nedläggningar plats / fjärr
  • tungen
och det kändes som om det var ett lyckat pass med detta resultat

Efter en dags vila var det dags igen för ett pass, denna gång med ett gäng andra hoffar i lokalen på Åskväders. Det var Ina och Dixi, Patricia med Peppe och Zimla samt Inger med Lycka. Även matte och Godisbiten var med och agerade lite störning. 

Vi hade två timmar och körde upplägget egen träning, gruppmoment och sist en hund i taget med de andra som hjälp. Vår egna träning bestod av FF (halter, svängar), Rutan (avslutningen), Hopp apport, Fjärr. 
Här gick FF mycket bra medans rutan gick sämre. Där var det åter tempo som saknades. Men egentligen var det inte tempo utan funktion som vi tränade, så det kanske inte var så illa alla gånger. Men Vessla hade bestämt sig för att komma in på fel sida på inkallningen så något troll var det iaf i det. 
Hopp-apport fokus låg på avslutningen och vi baklängeskedjade. Först ingångar med apport utan hopp, sedan plus återhopp och sist 2 st hela. Det gick mkt bra, dock lite lägre tempo på slutet. Men det får vi ta för sig :-)
Fjärren gick hyfsat när vi kopplat på planka mellan benparen, tror att vi ska köra det ett tag tills det kanske sitter att legsen ska vara stilla. Allt som allt ett rätt så ok resultat och ett bra pass.

När vi hade hjälp av övriga passade vi på att köra mycket med kommendering (Ina) samt få hjälp med filming (Patricia). Vi körde hela momentet FF för LK3 och hade sådär känsla. När vi gick in på plan var Vessla inte fokuserad och satt kvar i första marschanträdet... vi började om och då var hon med både in på plan och sedan i foten! Dumt, måste jobba upp henne och inte börja om hon inte är med!
Hon tappade ett par gånger men inte jättemycket, mest när jag gjorde konstiga högersvängar. Vi pratade om det efteråt, men jag har en plan för hur jag ska gå och vill nog fullfölja den. Vet ju att Vessla går bra så när hon är med, och jag själv tycker att det är snygga svängar då. Det gäller bara att jag går rätt och inte strular till det... eller är osäker... eller går för sakta (tack Patricia)... eller inte har Vessla med mig. 

Sen var det uppställning och start av Fjärren. Här var Vessla dåligt med (igen) och det blev ett dåligt nedläggande, men dock lade hon sig. Det var allt vi gjorde i det momentet. 

Nästa var en bit fot + halt + TB + uppställning och påbörjande av Sättande under gång (för att få igång vad som händer mellan momenten). Foten och halten var bra, sen även bra mellan och påbörjan av nästa! Bra jobbat!

Samma sak egentligen med metallen, bara uppställning och ta emot apport utan att kasta den. Här fick jag apporten av Ina men Vessla valde att inte ta kontakt. Måste jobba mer på detta, hennes genomgående drag detta pass... hm.

Vi avslutade med att gå ännu mer fot med störning av folk och fä. Diesel var nog den som störde mest, så han får vi använda oss mer av. Annars höll Vessla ihop bra här, tappade kraftigt ett par gånger med kom direkt tillbaka. 
Tack alla för en bra träning!

För att avsluta veckan på ett bra sätt så fick vi även ett pass utomhus, vilket ger Vessla mycket mer fart och energi än inomhus. Och det kan man förstå med tanke på värmen.
Vi körde vid planen bortanför Mossen. Planen var upptagen av en tjock rottis som gick omkring och sprätte, så Husse blev på lite dåligt humör (suck, skärp dig). Men till min förvåning så gick både uppvärmning (frivilligt fritt följ) samt vår planerade kedja riktigt bra. Kedjan var

  • Inkallning med ställande
  • Rutan
  • Metallapport
  • Vittringsapport
Hon höll bra fart i både sträckorna på inkallningen och stannade rätt så bra. Inte supersnabbt, men helt ok. 

Rutan som var slö inomhus gjorde hon med fart och flärd, snabbt och rakt ut och stannade och lade sig snabbt. Inkallningen i speed, och det var bara ingången i fot som (jag tror) blev lite sämre så jag trodde att hon skulle komma in på fel sida och gav ett litet dk för att hon skulle komma rätt. Då kom hon in perfekt och en fin transport och halt! Mycket bra!

Metallen var korrekt med lite för sakta, så den får vi stärka upp med lite energi. 

Vittringen som vi inte kört på länge gick bra förutom att hon först rensade marken på harpluttar. Inte så konstigt att hon väljer dem, och jag väljer också att inte stoppa henne i detta. Det är ju också nosarbete, och förhoppningsvis tävlar vi inte så ofta på sådana ställen. Bättre att hålla det positivt, och om vi ska träna bort det får det även bli positiv sådan träning. 

Superfin kedja. Dock utan kommendering. Rätt så mycket störning runtomkring iaf. 

Vi avslutade med att köra lite detaljer. FF med höger svängar samt enskilda skiften i fjärren. Svängarna gick mkt bra och fjärren ungefär som vanligt. Det har varit lite mycket detaljplock där på sistone, kanske lite för mycket. Som sista sak körde vi en hel fjärr på ca 7 meter, och den gick superbra förutom ett sämre ställande från sitt. Dock gjorde hon i detta moment ett perfekt sitt från stå, fint fint bakåt precis som hon ska. Snabba skiften och snabb nedläggning. Yes!

Nu blir det lugnt några dagar, kanske ett litet pass mellan för att sedan köra ett pass med L & P på Åskväders på fredag. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar