torsdag 14 februari 2013

Lite blandad och ibland oväntad träning

Idag har det blivit lite blandad träning. På morgonen passade vi på att gå förbi nära ett dagis. Vi lekte lite utanför och Diesel engagerade sig i leken, så det kändes bra. Trots att barnen tjoade lite emellanåt. Så gick vi vidare ner på ängen och lekte lite med en pinne. Det verkade poppis. Hem och vila.

Diesel tog det lugnt hemma och Matte fick lite tid att sitta och jobba med labrapporter. Bra!

Efter lunch gick Diesel, Vessla och Matte en promenad tillsammans. Vi gick en sväng i skogen. Diesel börjar bli bättre än Matte på att ta sig fram över snåren. Han får gå lös och Vessla kopplad. Det blir en del bus och lek, framför allt tills dess att Diesel fått komma loss från kopplet. Vessla är inte den som säger nej till lek, utan passar på hon också. Får nog lägga lite mer energi på att lära dem att gå fint i koppel när de går bägge två. Men när vi kommit utanför byn brukar det lugna ner sig.

Hem och vila igen. Diesel accepterar väldigt bra att lägga sig i biabädden (inne i valphagen) och vila. Där ligger han till dess att Matte går från soffan, för då tror han att det är dags för mat och då ylar han. Varje gång man släpper ut honom ur valphagen springer han som en bulldozer mot köket. Står det en pall i vägen, ja då kastar han sig igenom den, eller kryper under. Fram ska han bara.

Vi tränar på att det ska gå att sätta ner matskålen framför honom, utan att han ska flyga på den. Med en lätt hand på bröstet så börjar han acceptera att sitta kvar. Jobbar på att det är ögonkontakt som gäller innan man får äta. Just nu slänger han en snabb blick upp och sen på maten, och så fortsätter det tills Matte tycker att han tittat en liten millisekund längre, då får han äta. Gluffs gluffs. Mat är gott!

Ut på en snabbkiss och då kommer en av grannarna förbi och han drar en pulka efter sig med sin lille grabb i. Diesel tyckte det var lite farligt. Men efter att vi stått och pratat en stund så går vi fram och kikar lite på lillkillen och pulkan. Grannen agerar helt rätt och drar lite lugnt pulkan fram och tillbaka och Diesel släpper sin rädsla. Han ställer sig och smaskar lite snö istället.

När Husse kommit hem tog vi ut Vessla och Diesel på en liten kort tur till. Diesel fick gå lös och han traskade fritt hit och dit. På tillbakavägen var han ungefär 10 meter framför oss. Då kommer 3 st rådjur flygandes fram ungefär 10 meter framför Diesel. Han tittade upp, såg lite förvirrade ut och stod kvar och tittade på rådjuren. Tänkte, ok, jag testar en inkallning, och JA, den funkade! Toppen! Massor med klappar och beröm och godis till grabben! Duktig kille!

Hem och vila lite till. Husse och Matte mös med lite alla-hjärtans dag middag. Gott! Lax, klyftpotatis respektive rostade rotfrukter... mmmm... och fryst hemlagad chokladmousse till efterrätt. Därefter var det matdags för Vessla och Diesel. Så dags för att gå ut igen. Husse och Vessla gick en volvo medan Diesel och Matte gick åt andra hållet. Diesel var helt klart besviken att han inte fick följa med Vessla. Men efter en liten bit följde han återigen glatt med. Gick en bit bortåt och sen ner på ängen nedanför huset. Där lyckades vi skrämma iväg 2 harar, jakttest nr 2 för idag. Diesel kikade upp på dem, men stod kvar. Återigen stor belöning. Sen fortsatte vi med lite lek och träning på planen. Han är riktigt rolig att busa och leka med. Åtminstone tills dess att pirayan vaknar. När vi kom hem var han igång fullständigt och det gällde att få honom att välja leksak och inte Mattes händer eller kläder. Funkade faktiskt ganska bra. Strax kom Vessla hem och då fick de leka en stund. De har dragkamp om leksaker och uppför sig så bra tillsammans. Det är riktigt roligt att se dem tillsammans. Vessla visar att det är hon som bestämmer, men hon bjuder in till lek med grabben. Och det märks att hon tar det lite försiktigare i dragkampen med honom. Står mest och håller emot, medan Diesel morrar och drar. Sen skäller han lite och tappar taget ;o)

Nu börjar det bli dags att göra sig i ordning för sängen. Sen en sista kisstur med grabben och sen hoppas vi på att få sova till kvart i sex i morgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar