lördag 9 februari 2008

Valpkurs igen

Vi började dagens träning med att sitta i en ring och träna på passivitet. Man håller hunden mellan sina egna ben och sen slänger man en godisbit på backen en liten bit framför hunden, så att hunden ska vilja ta godbiten. Men man håller i hunden tills dess att den slappnar av och då säger man varsågod. Man kan byta ut godbiten mot leksak eller annat som lockar mer.

Därefter blev det träning på att möta människor. Det här handlade också om passivitet och kontakt. En person kom gående mot förare och hund och pratar glatt med föraren, men ignorerar hunden. Som förare så skulle man fokusera på sin egen hund och försöka behålla kontakten. Om hunden vill springa fram till personen så ska man vända bort från personen och jobba bakåt tills man återigen får kontakt med hunden. Förhoppningen är ju att hunden slutligen ska kunna sitta kvar under tiden som man står och pratar med en annan person. Självklart ska hunden även klara att personen tittar på den och slutligen även att personen tar kontakt med hunden, utan att den ska resa sig upp.

Det tredje och sista momentet för dagen handlade om hundmöten. Vi gick ut från planen och gick fram och tillbaka på en ganska bred asfaltsväg. Här gällde det också att jobba på kontakt med hunden och att backa ifrån om hunden fokuserar på något annat. Instruktören Ninna pratade om Cesar-fenomenet idag. Alla hundar som hon använde för att visa moment med, skötte sig exemplariskt så fort hon tog kopplet. Men för den här övningen fick Vessla vara försökskanin och hon fullständigt vägrade att samarbeta med Ninna idag. Hon ville bara hoppa och bita på henne. För att vara ärlig så var det skönt att se att det inte bara är en själv som gör fel när hon blir tokig, utan hon blir det även med andra. Som tur var så skärpte hon till sig när vi tog över igen. Först fick hon träna en stund med Husse och sen tog jag över och gick ett par svängar med henne jag också. Det är ju verkligen nyttigt att få träna på hundmöten för oss bägge. Jag får ju visserligen träning varje dag, men det blir ju mycket svårare situationer när man går på en smal grusväg. Så det var ju skönt att få lyckas några gånger också.

Tyvärr följde inte kameran med idag. Hade glömt att ladda batterierna :o( Men i morgon blir det bilder, om nu vädret är på vår sida! Håller tummarna!

1 kommentar:

  1. Nu var jag före dig.... *ler*

    Det blev varken tredje gången gillt för fint väder eller för att du hann före mig

    Tack för en trevlig dag

    SvaraRadera