lördag 26 januari 2008

Första dagen valphundskurs

Vaknade på morgonen och regnet vräkte ner. Gick och la oss igen och hoppades att det skulle sluta regna. Halv nio, uppstigning och frukost för Vessla. Regnet öser ner. Ut och kissa. Regnet öser ner. Efter en timme så börjar det bildas en sjö på tomten. Nåja. Vi packar ihop oss och åker ut mot planen. Full regnklädesmundering, OCH paraply. Just när vi kommer fram och stiger ur bilen så börjar det lätta lite. Det slutar nästan regna! Jippi! Trodde vi.

Vi hinner inte ens från bilen till planen förrän regnet står som spön i backen. På planen finns ett litet vind/regnskydd, cirka 3x3 meter med presenning över. Alla hundar och hussar och mattar kurar ihop sig tillsammans. Här börjar våran valpkurs. Vi är en salig blandning av hundar, en chihuahua på 1,4kg, en dvärgpudel, nån terrier, bassette, en aussie med mera. Totalt var vi 8 hundar. Vessla är yngst, men hon är nog redan högst. Alla hundar höll sig väldigt snälla och lugna medan vi var inne i skjulet. Här fick vi en genomgång på lite vad vi skulle försöka träna på idag.

Vi hade sedan tidigare bestämt att Husse är den som i första hand jobbar med Vessla på kursen. Efter genomgången gick vi ut en kort sväng och tränade på lystringsträning, dvs att hunden ska förknippa sitt namn med något positivt och därigenom titta upp snabbt så fort man säger namnet. Man ska låta hunden jobba för att komma in och få belöning nära. Eller så kastar man godis på hunden för att belöna direkt när hunden reagerar. Man kan även vända ryggen till hunden och locka den att gå runt och där få belöningen.

Därefter så blev det en ny genomgång och sen skulle vi träna på ögonkontakt i samband med att hunden ska lära sig skillnaden mellan bra och varsågod. Man har en godbit (leksak) i handen, bjuder hunden så att den vet att det finns något att jobba för. Sen inväntar man att hunden tar ögonkontakt, bra duktig tjej och därefter vill man gärna vänta lite och på varsågod så kommer belöningen. Bra ska alltså inte betyda att momentet är slut, utan varsågod, momentet är slut belöning. I det här momentet fick jag (Matte) stå med paparplyet över Husse och Vessla, för hon blinkade så i regnet att det kändes elakt att be henne att titta upp. Först måste hon ju få chansen att lära sig momentet utan en sån störning.

När kursen är slut för dagen och vi börjar gå mot bilen igen, får Vessla fart i benen. Nu skulle all överskottsenergi och fokusering ut ur kroppen såg det ut som. Husse jobbade dock vidare lugnt och duktigt och hon följde med ganska bra. Vid bilen så torkade vi henne och gav henne lunch. Det känns som om det gått bra idag. Trots det tråkiga vädret så jobbade vi alla tre på duktigt. Vi hade ju tränat en del på liknande moment tidigare, men det är ju alltid lite extra när det är många andra (nya) hundar runt omkring.

Sen bar det av till Maxi för mathandling. När jag återkommer till bilen och vi ska köra iväg så går det inte att vrida om nyckeln i tändningslåset. Det är ju en elektrisk igenkänning av nyckeln och det funkade inte. Vi försökte om och om och om igen, men det går inte. Vi gick ut en runda med Vessla för att se om det hjälpte med en längre paus för bilen, men det funkar fortfarande inte. Slutligen fick vi ringa efter min bror, som fick köra ut och hämta oss. Sen körde han hem oss, Husse tog med sig extra nycklarna till bilen och så for de ut för att försöka med dem istället. Jag och Vessla väntar hemma med spänning, och så ringer Husse och säger, bilen startade! Puh! Det har hänt tidigare att det krånglat med tändningslåset, men då har det funkat att vänta en stund. Eller så har det hänt hemma och då kan man ju utan problem gå och hämta extranycklarna. Nu hoppas vi bara att det ska fungera i morgon så att vi kan komma iväg på hoffeträffen! Vi önskar oss även bättre väder i morgon, för är det lika illa som idag, då vete katten om vi verkligen ger oss av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar