lördag 15 mars 2008

Första praktiska klickerkursen

Idag var första praktiska klickerträningen. Vi fick börja med att öva utan hundar. Man samarbetade två personer. Person 1 bestämde ett mål för person 2 och skulle med hjälp av klickern styra person 2 till att nå målet. När jag testade att styra den andra personen så skulle jag ha in henne i fotposition. När hon kommit in vid min vänstra sida, så stod hon vänd mot mig och för att nå målet var hon ju tvungen att vrida ett kvarts varv. Det var inte lätt. Men det var en riktigt rolig övning.

Därefter så fick även hundarna vara lite aktiva. Vi jobbade fortfarande i grupper om 2 hundar tillsammans, men självklart bara en hund i taget. Nu skulle vi försöka få hunden intresserad av en pappkartong. När man ställde fram lådan så reagerar ju hunden på den direkt och då blir det klick och belöning. För att hjälpa hunden kastar man belöning i lådan. Sen kan man passa på och klicka medan hunden fortfarande har huvudet i lådan. Efter hand så hjälper man hunden mindre och mindre, genom att man kastar godis vid sidan om lådan iställer för i lådan. Därefter kan man även öka kravet för vad hunden ska göra. Vessla, som var väldigt snabb på att fatta att lådan var den intressanta grejen fick sätta en tass i lådan för att få belöning. Därefter bägge framtassarna och hon kastade sig med full energi rakt i lådan. Sen försökte vi lära om, genom att hon istället skulle bita i lådan. Då fick vi hjälpa henne genom att vända lådan åt ett annat håll och hålla i lådan, för annars hade hon mördat den genom sina stampattacker. Hon började förstå i slutet att hon skulle använda munnen istället för tassarna, men då var lådan redan död! :o(

Som avslutande övning skulle vi klicka på alla beteenden som hunden bjöd på. Nu kom även gruppen som skulle träna efter oss, så det blev mycket klick för att titta på andra hundar. Men det gör samtidigt att hunden blir mer intresserad av oss när det är andra hundar i närheten, för hon ska ju få belöning för att titta till på dem. Den här övningen är hemläxa till nästa gång, så nu får vi öva på att Vessla ska bjuda på en massa olika beteende. Vi vill framför allt få fram mer saker som hon testar att bjuda på. Som exempel kan nämnas sätta sig och lägga sig. Nu var hon ju ganska trött när vi väl körde. För det tar verkligen på energin när hunden måste själv tänka ut vad hon ska göra för att få godis.

Det var en jätteskoj träning och jag tror att det var många nöjda och trötta hundar som åkte hem från träningen idag. Vi längtar verkligen till nästa träff, men den krockar med utställningen i Åby. Så vi får vänta nästan en hel månad innan vi ska träffa klickergruppen igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar