lördag 29 mars 2008

Klickerkurs andra träffen

Idag regnade det på klickerträffen. Vessla var ganska slö, men det var mest vi som skulle få träning och inte hon. Vi skulle planera ett träningsmoment. Bryta upp det i delmoment och försöka lägga upp en plan för hur hunden ska kunna lära sig vad vi vill. Vi fick en mängd olika leksaker att välja emellan och vi valde en leksak där man ska stapla ringar på en pinne. Vårat mål var att hunden skulle lyfta upp en ring och lägga den på marken.

Nu skulle vi alltså bryta ner momentet i små små delar. Vad vi skulle börja med och hur vi sen skulle bygga på momentet tills det blir klart. Det är verkligen inte lätt att tänka till och framför allt inte att lyckas få ner momentet i tillräckligt små steg. Men med lite hjälp av Karin så kom vi fram till att det bästa vore att börja med att hålla ringen i handen och att hunden skulle titta på den, sen nosa på den och därefter bita om ringen. Därefter skulle hunden hålla i ringen och sen ville vi att den skulle klara av att plocka upp ringen från marken. Innan vi kunde fortsätta med att trä ringen på pinnen (bara en ring på plats) och sen försöka låta hunden återigen börja från att nosa på ringen osv.

Efter att vi gjort en steg för steg plan, så skulle vi även testa att lära hunden momentet. Då insåg vi att det svåra var att hålla koll på alla prylar, klicker, godis, ring och koppel. Vessla var ganska så bra med på noterna, och vi kunde ganska snabbt avancera. När vi nådde fram till att ha ringen på marken så funkade det bra ett par gånger, men sen blev hon lite väl nosig. Men efter att vi tagit en lite längre paus så gick det bättre igen. Nu har vi hemläxa att öva vidare på det här, samt att sätta ihop ett nytt träningsmoment, men vi har ännu inte bestämt vad vi ska lära in. Det finns ju så oändligt många olika saker som man kan välja mellan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar