lördag 12 april 2008

Klickerkurs GMBK

Idag hade vi en lång träningsdag på klubben. Det var ett 5-timmars pass som var inplanerat. Morgonen började med en smärre chock, då det snöat under natten och låg faktiskt snö kvar på marken. Huva, tänkte vi, och klädde på oss ordentligt med kläder. Vi började i alla fall träningen med att kolla av hur läxan gått från förra gången. Vi delades upp i två grupper och Vessla var först i våran grupp. Hon var pigg och alert och faktiskt väldigt duktig. Hon visade sig även vara störningstålig, Lena testade att kommendera lite under tiden som Björn och Vessla tränade kontakt under backning och Vessla behöll kontakten och brydde sig inte alls om störningen.

Därefter blev det ett litet teoripass. Och vi började nosa på en ny grundfärdighet. Nästa GF som vi började lära oss om är håll fast (alltså inför apportering). Vi hade en genomgång och uppvisning från Åsa och hennes schäfer, Emo. Sen var det dags för lunch. Det var verkligen skönt att komma in en stund i värmen. Och mycket gott med varm choklad!

Efter lunchen tränade vi på håll fast, genom att presentera apporten för hunden när hunden var i rätt sinnesstämning. Det var viktigt att tänka på att dra apporten bort från hunden. Vessla hade nu gått ner ganska mycket i energi och var inte så sugen på att bita i apporten. Vi försökte på flera olika sätt att få upp hennes energi, genom att belöna med kamplek, lek med toarullar och hon fick även hälsa på Lena som belöning. Men hon var nog väldigt trött helt enkelt. Det tar ju mycket på krafterna att klicka och hon är ju fortfarande så ung.

Men dagen var ju inte klar än. Nu gick vi igenom Doggie-Zen. Här var det Lena som förevisade med sin rottweiler, som jag tyvärr har tappat namnet på just nu. Början var att hålla en godis i handen och vänta på att hunden låter bli handen en kort stund. Sen ökar man kravet så att hunden ska ta ögonkontakt trots att man har godis i handen. Genom att locka hunden med en godisbit, utan att hunden får ta godisbiten kan man förstärka ett beteende, så som sitta i utgångsställning, slutligen blir det även en signal för hunden att behålla den positionen tills klick och belöning. Härifrån fångade jag faktiskt dagens enda foton.



Vi fick testa lite på godis i handen och kontakt. Vessla var fortfarande ganska trött. Men hon fick komma ut en liten kort stund. Bara två gånger en halv minut ungefär. Det här är en övning som vi testat tidigare så hon tar ganska bra kontakt trots att man håller godis i handen framför nosen på henne.

Nästa moment att börja träna in är bakdelskontroll. Här ska vi jobba med en kloss, som hunden ska sätta framtassarna på och sen jobbar man för att hunden ska flytta in bakbenen mot utgångsställning. Här visade Åsa och Emo igen hur vi skulle göra.

Dagens avslutning var att börja tänka på att låta hunden bjuda på beteenden. Här kommer man slutligen att lägga upp en prioritetslista, där utgångsställning är det viktigaste beteendet som man vill att hunden ska bjuda på först. Därefter kan man lägga in att stå framför är nästa beteende som man vill ha, och sen fortsätter man och lägger upp beteenden i den ordningen som man vill ha dem. För att visa hunden att man vill ha ett nytt beteende efter ett antal upprepningar av det tidigare beteendet så kan man ta ett litet steg i sidled.

Som hemläxa till nästa gång fick vi att träna på GF håll fast, Doggie-Zen och bakdelskontroll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar