onsdag 30 april 2008

Klickerträning GMBK

Igår var det återigen dags för klickerträning på GMBK. Träningen började med lite repetition på kontakt och utgångsställning. Vi blev uppdelade i grupper om två hundar, så vi jobbade tillsammans med Annika och hennes schäfer/bordercollieblandning. Vi började med att träna på kontakt, först stående framför, som sen avancerade till under backande, och sen även förlängning av sträckan. Vessla var riktigt pigg och allert, så det var jättehärligt att se henne jobba. Hon ville verkligen jobba tillsammans med Husse och då blir man verkligen glad. Andra passet blev det klossträning, och även här var Vessla verkligen på och kunde gå flera steg. Vid ett par tillfällen jobbade hon sig hela vägen in till Husses sida. Då blev det jättebelöning med kamptrasa. Tredje passet blev återigen på kontakt och nu började Husse träna på lite vändningar och svängar fortfarande backande.

Sen vart de lite genomgång på nytt moment. Vi skulle lära in target. Fingertarget, targetsticka, Post it lapp och musmatta. Lena visade med sin rottweiler. Han jobbade duktigt och det var skoj att se. Sen var det våran tur att försöka igen. Nu hade vi bytt grupp och tränade tillsammans med Jenny och hennes cockerspanniel, Sota. Eftersom de snart ska ut på tävling och redan kunde target så fick de dispans från targetträningen och fick träna lite inkallning istället. Sota är verkligen en ovanlig cockerspanniel. Hon är väldigt kampglad och morrar som bara den under kamp. Hon har till och med genomfört MH. Det är verkligen en hund med energi och glädje. Jätteskoj att se. Därefter fick Vessla visa upp sitt paradmoment. Vi började med musmatta och först eftersom det var en ny musmatta så belönade Husse för att hon tittade på den, därefter bjöd hon direkt med en tass på mattan. Lena och Åsa blev mycket imponerade och tyckte att det fattade hon ju väldigt snabbt. Fast då avslöjade vi att vi jobbat en hel del med target tidigare ;o) Sen var det fingertarget och även här var Vessla verkligen på och fattade galoppen direkt. Därefter fick vi testa med Post it lapp, som vi aldrig gjort tidigare. Husse satte lappen på låret och Vessla kom direkt dit med en nos. Sen satte han lappen på foten och Vessla direkt med nosen på. Det här var ju helt nytt för henne, men hon fattade direkt vad hon skulle göra. Target är ett moment som hon verkligen tycker om att utföra och hon vet vad som förväntas av henne. Skojsigt!

Som avslutning så fick vi se Åsa med schäfern Emo förevisa läggande. Här vill man gärna att hunden ska ha backande i tanken, så att hunden viker sig bakåt som en fällkniv. Vi fick även träna en stund på det här och Vessla började med backningen, som faktiskt gick över förväntan. Hon har haft en tendens till att backa snett under veckan som gått, men nu bjöd hon på snygga raka backanden. Sen för att få henne att lägga sig så fick vi byta till att klicka henne för lite vad som, så att hon fattade att hon skulle bjuda på beteenden och strax så kom ett läggande, men hon fäller sig framåt. Så här blir det till att lära om henne lite. Vi fick tipset att hjälpa henne att lägga sig rätt genom att träna helt utan klicker och bara få henne att göra rörelsen rätt med hjälp av en godis i handen. För att sen se om hon kan bjuda på läggande på det sätt som vi vill att hon ska.

Nu var träningen i praktiken slut och Husse och Vessla passade på att köra en jättebelöning med kamplek och kastad trasa. Husse kastade sig på backen och rullade runt ett varv för att verkligen få igång henne. Och hon bjöd ordentligt på lek nu. Lena passade även på att hälsa på Vessla, och hälsa fick hon verkligen göra. Vessla klättrade upp på Lena och försökte plocka hennes hårband ;o Då var tjejen minsann inte trött. Fast när vi kom hem från träningen så jagade hon katten i ett par minuter och sen slocknade hon på filten.

1 kommentar:

  1. Men fäll tekniken kan de ju inte ha i alla lägen?! T.ex. från utgångspostition. Då lägger de ju sig framåt.. Skall det inte läras in båda sätt? Det kommer jag ha på Mindi iaf(fast annat kommando än ligg på fäll tekniken!). Fällningen vill jag ha till fjärren! Kram

    SvaraRadera